
Kotlety mielone to potrawa, która tak często króluje na talerzach Polaków, że zupełną kompromitacją byłoby nie wiedzieć, jak je przygotować. Podane z mizerią i młodymi ziemniakami są obiadem na piątkę. Nieraz mięsny specjał nie jest tak dobry, jak oczekiwaliśmy. Jak uniknąć suchych i niedobrych mielonych? Dodaj do masy mięsnej ten 1 składnik, a smak powali cię na łopatki.
Klasyką obiadową, którą Polacy sobie upodobali już od dawna, są kotlety mielone. Większość osób kojarzy je z czymś miłym i nostalgicznym, na przykład obiadem u babci. Od czasu do czasu warto wracać do smaków sprzed lat i kultywować obiadową tradycję, robiąc na obiad kotlety mielone dla swoich bliskich. Ten przepis zawiera wiosenny produkt, który sprawdzi się świetnie jako dodatek do kotletów. Nada im soczystości i fantastycznego smaku. Reakcja twojej rodziny na mielone w takim wydaniu będzie wspaniała.
Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą
Składniki:
pół kg mielonego mięsa
20 g kaszy manny
1 jajko
pieprz i sól
1 cebula
400 g młodej kapusty
bułka tarta
olej
Przygotowanie
Kapustę myjemy, siekamy drobniej i wrzucamy do naczynia. Solimy ją, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie odsączamy ją z nadmiaru wody, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
W naczyniu mieszamy wołowinę z podsmażoną cebulą, kapustą i kaszą. Dodajemy trochę soli i pieprzu, a potem dokładnie mieszamy.
Z masy lepimy kotlety i po kolei obtaczamy je w tartej bułce, a następnie smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu z każdej strony. Wykładamy na talerz i podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków.
Polecamy: Wyjmij ze słoika i posiekaj. Pierogi z tym farszem to petarda