Twój ukochany batonik w formie ciasta. Smakuje lepiej od oryginału

ciasto czekoladowe z kremem śmietankowy, knoppers
fot. screen Youtube / Deli Cuisine / In My Delicious Kitchen

Przepadasz za kultowymi wafelkami Knoppers? Od dziś nie musisz rozglądać się za nimi w pobliskim supermarkecie. Spójrz na ten łatwy przepis i spróbuj samodzielnie zrobić ciasto smakujące prawie tak samo, jak twoje ulubione łakocie. Nie brakuje w nim orzechów, słodkiego kremu śmietankowego i czekolady. Wszyscy sympatycy Knoppersów będą zachwyceni ich domową wersją. Poznaj przepis.

Ciasta imitujące znane na całym świecie batoniki czy cukierki cieszą się dużym powodzeniem wśród ich miłośników. Nawet słynne wafelki Knoppers doczekały się swojej domowej odsłony. Potrzeba kilku składników, by stworzyć całą blachę czekoladowo-śmietanowko-orzechowej rozkoszy, smakującej niemal tak samo, jak oryginał. Spróbuj tego koniecznie!

Przepis na ciasto Knoppers

Składniki:
90 g mąki pszennej,
szczypta soli,
3 jajka,
200 g gorzkiej czekolady,
120 g orzechów włoskich,
600 ml śmietany (30%),
100 g białej czekolady,
100 g mlecznej czekolady,
200 g cukru,
2 łyżeczki cukru z wanilią,
200 g masła,
75 ml mleka.
1 łyżka żelatyny,

Przygotowanie:
Masło i gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a potem jednolitą mieszankę studzimy.

Całe jajka miksujemy z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem na pulchny krem, nadal ucierając, przekładamy maślano-czekoladową masę. Przesiewamy do ciasta mąkę i sól, wrzucamy rozdrobnione orzechy włoskie.

Około 1/3 wcześniejszego kremu odkładamy do ozdoby, a pozostały łączymy z ciastem.

Ciasto przelewamy do blachy (24×24 cm) wyścielonej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. przez ok. 25 minut. Wypiek powinien mieć chrupiącą otoczkę z zewnątrz i miękkie wnętrze, ale nie płynne. Studzimy placek.

Białą czekoladę rozpuszczamy w 100 ml kremówki, podgrzewając na małym palniku. W gorącym mleku roztapiamy żelatynę.

Ubijamy na sztywno 400 ml zimnej śmietanki i lekko mieszamy z ostudzoną, wciąż rzadką czekoladą. Potem dodajemy do zmiksowanej kremówki żelatynę i po wymieszaniu masą smarujemy wierzch ciasta. Chłodzimy je przez kilka godzin.

W naczyniu łączymy 100 ml kremówki z połamaną mleczną czekoladą. Mieszamy do rozpuszczenia na małej mocy ognia. Studzimy, a następnie równo polewamy nią deser i posypujemy go pokrojonymi orzechami laskowymi.

Podziel się: