
Fasolka szparagowa jest smaczna i zdrowa, a jej przygotowanie nie jest trudne. Przepisy z tym strączkiem należą na najłatwiejszych na świecie. Co nie znaczy, że nikogo nie zaskoczą – wręcz przeciwnie. Jeśli zrobisz fasolkę według poniższych wskazówek, pochwalą ją wszyscy domownicy i poproszą, żebyś codziennie serwował im tę niesamowitą wersję. Tym razem odmienioną – bez bułki tartej, ale za to z aromatycznym sosem. Ani się obejrzysz, a talerze będą puste.
Fasolkę szparagową można podać inaczej niż zwykle. Zazwyczaj strączki gotuje się w wodzie, a potem podsmaża na masełku z bułką tartą. To patent stary jak świat, do którego przywykliśmy. A co powiesz na małą odskocznię od klasyki? Zdecyduj się na przyrządzenie fasolki w ten szalony sposób, a zapomnisz o tradycyjnej opcji z masłem i tartą bułką. Gotowy na nowe kulinarne odkrycie? Jeśli tak, to zajrzyj do przepisu na fasolkę w sosie meksykańskim i poczuj się jak na wakacjach w Monterrey.
Fasolka szparagowa z sosem meksykańskim – przepis
Lista składników:
▫︎ 500 g fasolki szparagowej,
▫︎ puszka krojonych pomidorów,
▫︎ cebula,
▫︎ 2 ząbki czosnku,
▫︎ puszka czerwonej fasoli,
▫︎ czerwona papryka,
▫︎ puszka kukurydzy,
▫︎ łyżeczka kuminu,
▫︎ pieprz i sól do smaku,
▫︎ łyżeczka papryki słodkiej,
▫︎ łyżeczka chili w proszku,
▫︎ łyżka oliwy z oliwek,
▫︎ świeża kolendra do ozdoby.
Wykonanie:
Na początku myjemy świeże strączki, usuwamy końcówki i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Gdy fasolka zmięknie, odsączamy ją i odstawiamy.
Czosnek siekamy, a cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.
Na sporą patelnię wlewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje, podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem, aż zmiękną i się delikatnie zezłocą. Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez następne 5 minut.
Wsypujemy na patelnię odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę, a także pomidory. Doprawiamy danie solą, kuminem, chili, pieprzem i słodką papryką w proszku. Podsmażamy na średnim palniku przez 10 minut, aż sos stanie się gęstszy.
Potem wrzucamy na patelnię fasolkę szparagową, mieszamy, tak by sos pokrył wszystkie strączki. Potrawę posypujemy kolendrą i serwujemy, smacznego.
Czytaj też: Fasolka po bretońsku w 15 min. Ekstra miękka bez namaczania