Na przełomie sierpnia i września pojawiają się na targowiskach. Są słodkie i pachnące, zwłaszcza zerwane prosto z drzewa. Ich wygląd kusi nas tak bardzo, że kupujemy torebkę owoców i robimy z nich np. ciasta kruche i drożdżowe, knedle, kompoty czy po prostu zajadamy solo. Warto przeobrazić śliwki w doskonałe nadzienie do pierogów. Podane na słodko sprawdzą się na obiad i ucieszą podniebienia całej rodziny. Są lekkie i tak bardzo smakowite, że każdy położy na swój talerz co najmniej kilkanaście pierogów. Polecamy ten łatwy i nad wyraz pyszny przepis.
Pierogi ze śliwkami to smak lata
Fani wytrawnych smaków najczęściej przyrządzają pierogi z mięsem, ziemniakami czy kapustą i grzybami. Czasami wypełnienie stanowi biały ser lub owoce. Wtedy właśnie na talerzu ląduje słodka odsłona kultowej potrawy. W cieście pierogowym można zamykać nie tylko truskawki, czereśnie, wiśnie czy jagody. Sezon nie już minął, więc trzeba szukać alternatywy. I tutaj na pierwszy plan wysuwają się śliwki. Soczyste i zdrowe owoce będą idealnym farszem do pierogów. Ta wersja na słodko na pewno skradnie twoje serce.
Jak przygotować pierogi ze śliwkami?
Lista składników:
100 g mąki krupczatki
50 ml wody
szczypta soli
6 dużych śliwek
1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Mąkę i odrobinę soli wysypujemy do naczynia, dodajemy wodę i dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto.
Śliwki płuczemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Miąższ tniemy na mniejsze części, wrzucamy do naczynia, mieszamy wraz z cukrem.
Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i np. szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym z nich po kolei kładziemy porcję śliwek i łączymy brzegi, tworząc pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez chwilę. Gdy wypłyną na wierzch, trzymamy je jeszcze 3 minuty, a potem wyławiamy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz i podajemy np. z serkiem.