Wilgotna babka kakaowa z mlecznym napojem. Idealna, gdy czas goni

ciasto czekoladowe
fot. screen Youtube / Who’s Cookin’

Nawet jeśli nie masz ręki do gotowania, ten przepis na jogurtową babkę kakaową zrobisz jak prawdziwy mistrz cukiernictwa. Ciasto jest wilgotne i pulchne, a wszystko dzięki użytym składnikom. Jest ich niewiele i znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym. Metoda przygotowania też jest prosta. Wystarczy we właściwej kolejności dodawać poszczególne produkty, a w międzyczasie ucierać masę mikserem. Babka jogurtowa o smaku czekoladowym uświetni każde przyjęcie czy imprezę. Zachwyca wyglądem, konsystencją i smakiem.

Ciasto dwukrotnie czekoladowe

W tym deserze rządzi kakao, a dodatkowo wypiek został oblany z wierzchu polewą czekoladową. Dzięki temu ucieszy jeszcze bardziej wszystkich fanów tej słodyczy.

Kakao to źródło przeciwutleniaczy, które wspomagają pracę serca i mózgu. Czekolada poprawia też samopoczucie. Obecne w niej substancje (m.in. teobromina), podnoszą poziom serotoniny w organizmie, więc czujemy przypływ pozytywnej energii. Zatem jogurtowa babka kakaowa to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale także lek na chandrę.

Przepis na jogurtową babkę kakaową

Lista składników:
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
20 dag jogurtu naturalnego, gęstego
12,5 dag masła
pół szklanki kakao
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:
4 dag masła
8 dag gorzkiej bądź deserowej czekolady

Wykonanie:
Keksówkę lub tortownicę smarujemy w środku masłem, a potem zakrywamy bułką tartą.

Mąkę z sodą i proszkiem przesiewamy.

Z kakao postępujemy podobnie, a potem dodajemy proszek do mąki, mieszamy.

Masło w temp. pokojowej miksujemy z cukrem, aż zbieleje (na wysokiej mocy, ok. 7 min).

Łączymy krem z jajkami. Dodajemy je stopniowo – jedno po drugim, nieustannie miksujemy na jednolitą masę.

Dodajemy etapami sypką mieszankę mączno-kakaową, a w międzyczasie małymi porcjami dolewamy jogurt, ucieramy robotem na niskich obrotach (dość krótko, jedynie do połączenia).

Kakaowe ciasto przekładamy do blachy. Pieczemy w temp. 170°C przez ok. 55 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy środek jest suchy). Wypiek wyciągamy z pieca i czekamy, aż wystygnie. Wyjmujemy go z blachy, odwracamy i ozdabiamy stopioną czekoladą.

Podziel się: