FoodPedia.plPrzepisyWszyscy już pytają o tę sałatkę. Smakuje lepiej niż jarzynowa

Wszyscy już pytają o tę sałatkę. Smakuje lepiej niż jarzynowa

sałatka z marchewki i jajek
fot. screen Youtube / @simplefoodrecipe

Wiele osób nie rozstaje się z sałatką jarzynową. Podawanie jej na święta to nasza narodowa tradycja. W tym roku wciel w życie nieco inny przepis na sałatkę, a zaskoczysz wszystkich przy stole wigilijnym. Kompozycja złożona z marchewki, cebuli, jajek i sosu posmakuje całej rodzinie. Zniknie szybciej niż pospolita jarzynowa. Koniecznie sprawdź, jak ją zrobić.

Na świątecznym stole najlepiej sprawdzają się sałatki w głównej mierze złożone z warzyw. Nie powinno być w nich mięsa, ale ryby to co innego. Sałatka śledziowa świetnie sprawdzi się na stole.

Możesz też przyrządzić sałatkę z tartych jajek, marchewki i cebuli – ona idealnie wpisze się w wigilijny klimat. Z sukcesem zastąpi oklepaną jarzynową. Jest też łatwiejsza i szybsza do zrobienia, a w smaku nie ma sobie równych. Poznaj przepis na nowy hit świątecznego stołu.

Przepis na sałatkę z marchewki, cebuli i jajek

Składniki:
» 6 jajek
» pół kg cebuli,
» pół kg marchewki,
» 2 łyżki musztardy,
» 2 łyżki majonezu,
» 2 łyżki śmietany,
» pieprz i sól
» 4 łyżki cukru,
» 10 łyżek octu.

Przygotowanie:
✓ Gotujemy jajka na twardo, obieramy i ścieramy na większych oczkach tarki.

✓ Cebulę siekamy w kosteczkę. Do garnka wlewamy pół litra wody, dodajemy 4 łyżki cukru i 10 łyżek octu, mieszamy i zagotowujemy. Po chwili przekładamy na wrzątek cebulę i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy na sitku.

✓ Myjemy i obieramy marchewkę, rozdrabniamy tarce o dużych okach. Zagotowujemy w garnku wodę, a gdy zacznie wrzeć, wrzucamy na nią marchewkę, gotujemy 4 minuty, a potem odcedzamy jak cebulę.

✓ W sporej salaterce łączymy jajka z obydwoma warzywami. Dokładamy majonez, musztardę i śmietanę. Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Sałatka świąteczna jest gotowa do podania, smacznego.

Sprawdź też przepis na sałatkę hokus pokus.

Reklama
Zobacz również
Reklama