Czy jadłeś już ciasto składające się z trzech różnych warstw? Jeśli nie, to koniecznie nadrób zaległości. Każdy poziom jest równie pyszny, a po przekrojeniu wypiek prezentuje się czarująco. Widać poszczególne warstwy – ciemną, jasną i różową. Ciasto w przygotowaniu jest proste, więc bez trudu zrobi go nawet osoba bez zdolności cukierniczych. Kolejną zaletą tego deseru jest szybkość wykonania. Robi się go w kilka chwil – dosłownie. A najdłużej czeka się na to, aż „dojdzie” w piekarniku. Koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem na ciasto trójkolorowe.
Domowe ciasto pasuje jak ulał do filiżanki popołudniowej kawy. Umili wiosenne popołudnia i świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Receptura jest prosta, szybka i idealna dla leniuszków. Z kolei 3-kolorowy deser wygląda elegancko i smakuje wybornie.
Przepis na pyszne ciasto trójkolorowe z kisielem
Składniki na blachę ciasta:
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
szklanka wody
szklanka oleju
4 jajka
3 łyżki kisielu truskawkowego
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Zacznij od ubicia jajek z cukrem. Stopniowo łącz je z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia, na zmianę dodając wodę i olej, bez przerwy miksując.
Masę podziel na trzy porcje. Do pierwszej wsyp 3 łyżki kisielu, do kolejnej gorzkie kakao, a do ostatniej 3 łyżki mąki. Na formę kolejno wylewaj poszczególne masy: najpierw kakaową, potem białą, a na końcu truskawkową.
Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez ok. 40 minut. Pokrój na kawałki i podawaj, smacznego.