Wymień chrzan na to. Ogórki kiszone będą 200x lepsze

ogórki kiszone
fot. screen Youtube / @edanalyuboyvkus

Za chrzanem nie musimy się specjalnie rozglądać. Ta roślina porasta wiele miejsc, w tym nasze ogrody i działki, więc czasami traktujemy ją jak chwast. Gdy zaczyna się sezon ogórkowy, chrzan zaczynamy traktować jak trofeum. Przecież bez niego ogórki kiszone nie byłyby tak aromatyczne i smakowite. Tak przynajmniej uważa większość osób. Tymczasem chrzan można z powodzeniem wymienić na inny składnik, a ogórki nic na tym nie stracą. Serio! Polecamy ten wirtuozerski przepis na kiszone warzywa z dodatkiem… imbiru.

Koper i czosnek powinny być obecne w ogórkach kiszonych, ale chrzan już niekoniecznie. W marketach jest on często towarem deficytowym, więc trzeba udać się po niego na wieś do rodziny lub na stragan. Jest też inna opcja. Chrzan wystarczy zastąpić innym produktem, który też świetnie pasuje do przetworu. Proponujemy imbir. Z nim warzywa też będą miały wyrazisty smak i dodatkowo nabiorą orientalnego charakteru. Co więcej, dzięki przyprawie ogórki będą chrupkie i kruche. Tradycyjna receptura nie byłaby dla ciebie tak łaskawa. Sam widzisz, że imbir to kasowy dodatek do ogórków.

Jak zrobić górki kiszone z imbirem?

Lista składników:
1 kg ogórków
2 baldachy kopru na 1 słoik
1 łyżka soli na każdy litr wody
3 ząbki czosnku na każdy słoik
2-3 plastry korzenia imbiru na każdy słoik

Wykonanie:
1. Dokładnie myjemy ogórki.
2. Przyrządzamy solankę.
3. W słoikach bądź naczyniu kamionkowym umieszczamy dodatki, a potem ściśle układamy w nich warzywa.
4. Zalewamy składniki wodą z solą.
5. Naczynia solidnie zakręcany i kładziemy w suchym i dość zimnym miejscu.

Podziel się: