
Babka metrowa wciąż cieszy się sympatią wszystkich łasuchów. Przywołuje na myśl dawne czasy, kiedy w odwiedzinach u babci, czy mamy mieliśmy okazję skosztować tego wypieku. Metrowiec to jedno z tych ciast, do którego mamy wielki sentyment i uśmiechamy się na jego widok. On zawsze wywołuje zachwyty gości. Jeśli chcesz, by smakował tak jak kiedyś, przygotuj go według poniższego przepisu.
Metrowiec to popisowy deser o charakterystycznym, podłużnym kształcie. Dawniej uświetniał spotkania rodzinne, święta, wesela, przyjęcia komunijne czy chrzciny i tak jest do dziś. Zawsze jest rozchwytywany i znika ze stołu w pierwszej kolejności. Przypomnij sobie tradycyjny przepis na tę słodką pokusę.
Sprawdzony przepis na ciasto Metrowiec
Składniki:
Ciasto jasne:
• 3 jajka,
• 1 szklanka mąki pszennej,
• 1/4 szklanki oleju,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka cukru waniliowego,
• ok. 2/3 szklanki cukru,
• 2 łyżki wody.
Ciasto ciemne:
• 3 jajka,
• ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżka cukru waniliowego,
• 2 łyżki wody,
• 1/4 szklanki oleju,
• 2 łyżki kakao,
• 2/3 szklanki cukru.
Masa budyniowa:
• 2 szklanki mleka,
• 250 g masła,
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 2/3 szklanki cukru pudru,
• 4 żółtka,
• 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Na jasne ciasto: oddziel żółtka od białek i te drugie ubijaj na sztywno. W trakcie tej czynności wsypuj powoli oba cukry. Cały czas mieszaj i przekładaj po kolei żółtka. Gdy powstanie jednolita masa, wlewaj do niej małym strumykiem wodę i olej. Dodaj mąkę z proszkiem i mieszaj na gładkie ciasto. Wylej je do keksówki wyścielonej pergaminem i piecz w 180℃ przez ok. 40 minut.
Ciasto ciemne przyrządź podobnie jak ciasto jasne. Aczkolwiek musisz wsypać do niego kakao. Wyjmij oba wypieki z piekarnika i ostudź. Potem pokrój je na kromki o ok. 2 cm grubości.
Na krem: zagotuj półtorej szklanki mleka z obydwoma cukrami, a resztę nabiału połącz w osobnym naczyniu z żółtkami i skrobią. Potem wlej do gotującego się mleka, szybko mieszaj, gotuj ok. 1 minutę, aż uzyskasz gęstą i gładką masę. Ostudź ją. Miękkie masło ucieraj na puch, a potem dodawaj po łyżce ziemnego budyniu, ucieraj dalej.
Porcje ciasta smaruj solidną ilością kremu i sklejaj ze sobą naprzemiennie: ciemne – jasne, ciemne – jasne itd. Resztą budyniu posmaruj wierzch deseru. Wstaw go do chłodziarki, aby masa związała.
Na polewę czekoladową: w misce rozpuść masło, wsyp cukier puder i kakao, zalej mlekiem – starannie mieszaj i lekko podgrzewaj. Polewę nanieś na wypiek i znów umieść go w lodówce. Krój go na kawałki pod skosem i podawaj. Smacznego.
Czytaj też: Spróbuj przepisu na pierogi książęce. Błyskawicznie znikają z talerzy