Z banana i płatków owsianych robię specjał, za którym szaleją wszyscy

banan, płatki owsiane i jabłko
fot. screen Youtube / @Gesund_lecker

Połączenie banana, jabłka i płatków owsianych to znakomity pomysł. Wystarczy dodać jeszcze parę składników, a powstanie kapitany deser na przykład do filiżanki espresso. Wiadomo, że płatki owsiane są odżywcze i sycące, dlatego też zjedzenie tego deseru z ich udziałem zagwarantuje ci energię i sytość na wiele godzin. Kawałeczek deseru sprawdzi się pierwszorzędnie na II śniadanie. Zabierz go ze sobą do pracy lub daj dzieciom do szkoły, a na pewno zjedzą go z miłą chęcią i nie będą musiały kupować niezdrowych batoników w sklepie.

Każdy dietetyk powie ci, że najlepszym sposobem na schudnięcie jest ograniczenie słodyczy. Czasem to naprawdę trudne, bo ochota na coś słodkiego jest silniejsza. Dlatego sklepowym łakociom mówimy stanowcze nie! Całkiem inaczej jest ze swojskimi wyrobami, które nie zawierają konserwantów i dokładnie wiemy, co wchodzi w ich skład. Czekoladowy przysmak nie zaszkodzi żadnej sylwetce i można jeść go bez szwanku, oczywiście w granicach rozsądku, bo to jednak słodycz.

Główny komponent, czyli płatki owsiane są źródłem błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Zawierają też morze witamin i składników mineralnych. Warto sięgać po nie jak najczęściej. To skarbnica zdrowia, podobnie jak miód, banany, jajka, jabłko i mleko, czyli pozostałe składniki deseru.

Jak zrobić deser z płatków owsianych, bananów i jabłka?

Składniki:
2 jajka
1 banan
150 ml mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
100 g płatków owsianych
1 jabłko

Wykonanie:
W małej formie żaroodpornej rozsyp płatki owsiane w ilości 100 g. Zalej je mlekiem (150 ml), zamieszaj. W misce roztrzep 2 jajka, dodaj proszek do pieczenia i miód, znów mieszaj, aż powstanie jasna masa. Wlej ją do płatków i raz jeszcze wymieszaj, a powierzchnię wygładź.

Obierz banana ze skórki i zmiażdż go widelcem. Jeśli wykorzystasz słodkiego banana, ciasto też będzie słodsze.

Wrzuć go do płatków i wymieszaj. Obierz jabłko, posiekaj w talarki i umieść na płatkach, każda sztuka obok siebie. Włóż deser do piekarnika i piecz w temp. 190°C przez ok. 45 minut. Wyjmij i częstuj rodzinę. Wierzch możesz obsypać cynamonem, smacznego.

Podziel się: