Mleczne ciasto z owocami bez pieczenia to uczta na deser. Cieszy oko i pobudza apetyt. Jest kolorowe i tak pyszne, że z pewnością nikt nie skończy na zjedzeniu tylko jednej porcji. Słodycz powstaje w mgnieniu oka i to z zaledwie kilku składników, a kluczowymi są: owoce, mleko i kakao. Nie czekaj, tylko zerknij na poniższą listę składników i instrukcję przygotowania, a potem spróbuj odtworzyć taki cymes w swojej kuchni. Twoi bliscy czy przyjaciele zjedzą go z apetytem.
Słodka przekąska w sam raz na wiosnę
Ponieważ wiosna zaczyna się rozkręcać, a na dworze robi się coraz cieplej, częściej mamy ochotę na orzeźwiające przysmaki. Ciasto mleczne z owocami jest lekkie jak chmurka, zaspokaja apetyt na słodycze i gasi pragnienie. Gotowa masa z owocami w formie nie trafia do piekarnika, lecz do lodówki. Rozpuszczony w mleku agar zwiąże ciasto, dzięki czemu będzie można sprawniej je pokroić. Po upływie godziny jest gotowe do podania.
Polecamy ten przepis, bo nie jest pracochłonny, a niezbędne składniki są przeważnie na wyciągnięcie ręki.
Przepis ciasto z mleka i owoców
Składniki:
20 g kakao
2 brzoskwinie
2 kiwi
1 banan
50 g cukru
750 ml mleka
10 g proszku Agar
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania brzoskwiń, banana i kiwi. Pierwsze owoce kroimy w ćwiartki, kolejny – w plasterki o grubości ok. 2 cm, a kiwi dzielimy na dwie równe połówki. Wszystkie kawałki owoców umieszczamy w szklanej formie lub zwykłej blaszce.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i Agar. Wszystko musimy podgotować na niewielkim gazie. Bez przerwy mieszamy, aż płyn się zagotuje.
Częścią słodkiej mieszanki zalewamy kiwi, banany i brzoskwinie, a potem odkładamy deser na 20 minut. Resztę nabiału łączymy z kakao i podgrzewamy, aż się rozpuści. Po zagotowaniu ściągamy kakao z gazu i zalewamy owoce w blaszce. Deser wkładamy do chłodziarki na 60 minut, aby odpowiednio zastygł. Później kroimy go na mniejsze porcje i serwujemy, smacznego.