
Surówka z marchwi po turecku to ciekawa odmiana naszego rutynowego jadłospisu. Pachnąca i soczysta kompozycja urzeknie nawet niejadków. Wielowymiarowy smak nadają jej dodatki. Sprawdź przepis na turecką odsłonę surówki z marchewki.
Idealny obiad bez dobrej surówki nie istnieje. To zdrowe uzupełnienie posiłku. Przepisów na sałatki są tysiące, a prym wiedzie ta z marchewki. Szybko się ją robi i nie potrzeba do niej wielu składników. Głównym bohaterem jest oczywiście pomarańczowy korzeń. Wystarczy połączyć go z kilkoma dodatkami, aby otrzymać pyszną i atrakcyjną dla oka sałatkę do obiadu.
Surówkę z marchewki można podawać w wersji na słodko, wytrawnej lub lekko pikantnej. Wszystko zależy od tego, czym ją wzbogacisz. W Turcji do startej marchewki dodaje się podstawowe przyprawy, takie jak pieprz i sól, sok z cytryny, a oprócz tego składniki wyszczególnione na poniższej liście.
Przepis na turecką wersję surówki z marchewki
Składniki:
▫︎ 2 duże marchewki,
▫︎ oliwa z oliwek,
▫︎ sok z cytryny,
▫︎ pęczek natki pietruszki,
▫︎ prażony sezam,
▫︎ sól i czarny pieprz do smaku,
▫︎ duża garść rodzynek,
▫︎ szczypior.
Wykonanie:
1. Rodzynki sparzyć.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce, wrzucić pokrojony szczypiorek i pietruszkę.
3. Dodać rodzynki, sok z cytryny, pieprz, sól i oliwę, wymieszać.
4. Posypać sałatkę sezamem i odstawić na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzły.
Czytaj też: Surówka z kiszonej kapusty bez oleju. Ten produkt zastąpi go wzorowo