
Czas powoli zacząć myśleć nad wielkanocnym menu. Na pewno są takie potrawy, których obecności na swoim świątecznym stole jesteś pewien. Przyrządzając faszerowane roladki z szynki według tego przepisu, zaskoczysz wszystkich. Na kolorową i apetycznie wyglądającą przystawkę skuszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Zrobisz ją łatwo z produktów, które na pewno masz już w domu. Roladki z szynki to absolutna rewelacja na święta.
Atrakcyjny wygląd przystawki to nie jedyny atut. Czeka tu na ciebie także fascynujące połączenie uwielbianych dodatków, takich jak papryka, pomidorki koktajlowe czy zielony groszek. Dopełnieniem całości jest galaretka warzywna. Takie danie zniknie ze stołu raz-dwa!
Przepis na faszerowane roladki z szynki
Składniki:
• 12 plastrów szynki konserwowej,
• 15 g żelatyny,
• pół litra bulionu jarzynowego,
• 1 puszka groszku konserwowego,
• 3 duże jajka,
• 5 g tartego chrzanu,
• 1 czerwona papryka,
• pomidorki koktajlowe,
• 30 g majonezu,
• liście świeżej bazylii (lub natki pietruszki),
• szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo, studzimy. Potem obieramy je i ścieramy na dużych oczkach tarki. Łączymy z chrzanem, majonezem i obiema przyprawami. Mieszamy.
Plasterek wędliny smarujemy farszem, zwijamy w rulon i kładziemy na półmisku. Identyczne postępujemy z resztą szynki i pasty.
Pomiędzy roladkami umieszczamy paprykę pokrojoną w zapałkę, a wokół rozsypujemy groszek. Po bokach naczynia układamy połówki pomidorów. Wierzch przyozdabiamy listkami bazylii.
Żelatynę zalewamy odrobiną chłodnej wody, po kilku minutach powinna napęcznieć. Jednocześnie zagotowujemy wywar warzywny. Przekładamy do niego żelatynę, mieszamy i studzimy.
Zimną i lekko zastygającą galaretką zalewamy szynkę na półmisku. Wkładamy do chłodziarki. Po upływie kilku godzin galareta powinna stwardnieć, więc będzie można podawać danie na stół.
Czytaj też: Migdałowiec bez pieczenia wyjdzie każdemu. Smakuje jak ambrozja