Zawiń w filet z kurczaka i zapiecz. Spróbujesz i podziękujesz

roladki z kurczaka
fot. screen Youtube / @schnelle_kuche / @KulinarischeGenusse

Wszystkim fanom soczystego mięsa polecamy tę recepturę na drobiowe roladki z niespodzianką. Nadziewane szynką i nutą egzotyki będą wspaniałym urozmaiceniem codziennego repertuaru. Spraw, by trafiły na twój stół. Z tym przepisem zrobisz najlepszy obiad dla swoich domowników. Będą zachwyceni.

Hitowe roladki. Nadziej je szynką i ananasem, a wyjdą palce lizać

Zazwyczaj na obiad robisz kotlety z piesi kurczaka? Tym razem zdecyduj się na soczyste roladki faszerowane szynką i ananasem. Słodki egzotyczny owoc sprawdzi się w roladkach znakomicie. Nie używamy jednak świeżego ananasa, tylko tego z puszki. Można go kupić bez problemu i jest prostszy w użyciu, bo nie trzeba go obierać ze skóry. Wystarczy odcedzić krążki i pokroić na kawałki. Smak zawiniątek świetnie urozmaici mozzarella. Zetrzyj ją na tarce i posyp kąski podczas pieczenia, a będą jeszcze pyszniejsze. Taki obiad to mistrzostwo świata.

Jak zrobić roladki z kurczaka z ananasem?

Składniki:
3 filety z kurczaka
pieprz, sól
200 g ananasa z puszki
200 g szynki
100 g starego na tarce sera np. mozzarelli

Przygotowanie:
Kroimy mięso na cienkie plastry i rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy pieprzem i solą z obu stron. Ananasa z puszki kroimy na mniejsze części. Na każdym filecie kładziemy po 2 plastry szynki, a na nich umieszczamy owoce. Zawijamy w roladkę i wszystkie sztuki przenosimy do formy żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 15 min. Wyciągamy je i oprószamy wiórkami sera. Zapiekamy ostatnie 10 min i gotowe.

Podziel się: