
Kuchnia polska to setki wybitnych dań, a jednym z nich są gołąbki. Mięso mielone z ryżem owinięte liściem kapusty to doskonałe połączenie smakowe. Czy myślałeś, żeby zaserwować gołąbki w formie zupy lub kotletów? To naprawdę ciekawe pomysły na obiad. Gwarantujemy, że w kotletach gołąbkowych z sosem pomidorowym zakochasz się już po pierwszym kęsie.
Te kotlety to dekonstrukcja znanego i lubianego dania. Znajdziesz w nich ryż, mięso mielone, przyprawy, marchewkę i cebulę. Kotlety a’la gołąbki z dodatkiem sosu pomidorowego będą smakować nawet lepiej niż pospolite gołąbki, a wiele się nad nimi nie napracujesz. Z tym przepisem od podstaw zrobisz odmienione gołąbki łatwiej i szybciej niż zwykle.
Przepis na smaczne i pożywne kotlety gołąbkowe
Składniki:
▪ 150 g ryżu,
▪ pół kg mięsa mielonego z łopatki,
▪ 1 cebula,
▪ 1 marchewka,
▪ 2 jajka,
▪ pieprz i sól do smaku,
▪ 1 płaska łyżeczka majeranku,
▪ 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
▪ 1 łyżeczka słodkiej papryki,
▪ 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon,
▪ bułka tarta do obtoczenia,
▪ olej do smażenia.
Wykonanie:
✓ Ryż ugotujemy do miękkości według wskazówek na paczce.
✓ Cebulę siekamy i szklimy na patelni.
✓ Marchew obieramy i ścieramy tarce.
✓ W naczyniu umieszczamy mięso, miękki ryż, cebulę i marchewkę.
✓ Dodajemy musztardę, majeranek, obie papryki w proszku, pieprz i sól.
✓ Wsypujemy bułkę tartą (ok. 3 łyżki), aby masa stała się bardziej zwarta.
✓ Dodajemy jajka.
✓ Starannie mieszamy masę, lepimy z niej kotlety, następnie obtaczamy w bułce tartej.
✓ Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy partię kotletów, aż będą złociste.
✓ Wykładamy je na talerz i polewamy sosem pomidorowym, smacznego.
Polecamy: Najpyszniejsze domowe masło z 1 składnika. Gotowe w kilka minut!
