Oto przepis na ciasto, które zrobi furorę w każdej kuchni. Mało kto oprze się jabłecznikowi, szarlotce i innym wypiekom z jabłkami. W tym przepisie właśnie te owoce wysuwają się na pierwszy plan. Wszystkie łasuchy po skosztowaniu deseru poczują się jak w niebie. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Poznaj przepis na apetyczne ciasto Jabłkowy RCaj.
Przepisów na ciasta z jabłkami jest co niemiara. Te owoce są lubiane przez większość społeczeństwa. Są tanie i łatwo dostępne. W kuchni można używać zarówno odmian słodkokwaśnych, kwaśnych, jak i słodkich. Jeśli nie lubisz surowych owoców, możesz je upiec. Przemyć jabłka do tego placka, a zjesz je w najpyszniejszej postaci.
Przepisem na niesamowite ciasto Jabłkowy Raj podzieliła się z nami popularna blogerka kulinarna i jednocześnie mistrzyni gotowania – Henia Foks. Jej deser to prawdziwa pokusa.
Przepis na ciasto Jabłkowy Raj
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
Krem
3 galaretki
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru
1/2 litra jogurtu naturalnego
Jabłka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
5 dużych jabłek
Wykonanie:
Na ciasto: do naczynia wbijamy jajka i ucieramy robotem na spójną masę. Dodajemy mleko, olej, mąkę, kakao i proszek – miksujemy do połączenia.
Formę (27×17 cm) wykładamy pergaminem i przelewamy ciasto. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i pieczemy przez ok. 35 minut.
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z roztopionym masłem. Dodajemy 3 łyżki cukru i smażymy.
Przyrządzamy galaretkę zgodnie ze wskazówkami na paczce, studzimy. Do naczynia wlewamy kremówkę, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy stopniowo lekko zastygającą galaretkę, jogurt i miksujemy, a potem przekładamy masę owocową i znów mieszamy robotem.
Ostudzone ciasto kroimy równolegle na 2 równe części. Jeden blat umieszczamy w blaszce i smarujemy go zastygającą masą jabłkową. Drugi blat ciasta kruszymy i posypujemy nim wierzch deseru. Wypiek wkładamy do chłodziarki, aby lepiej stwardniał.
Polecamy też przepis na ciasto Orchidea