
Szukasz pomysłu na pyszny obiad dla wszystkich domowników, który zapamiętają na długo? Przygotuj warstwową zapiekankę. Jest obłędna i sycąca, a w dodatku błyskawiczna i łatwa do zrobienia. Musisz mieć w kuchni mięso mielone, ziemniaki i parę innych składników. Sprawdź dokładny przepis i wyczaruj dla swojej rodziny coś niebywałego.
Tej warstwowej zapiekanki nikt nie odmówi, szczególnie po powrocie z pracy. W potrawie wykorzystuje się nasze narodowe bogactwo, czyli ziemniaki. Oprócz nich kluczowym elementem zapiekanki jest mielone mięso, pomidory, przyprawy i specjalny sos. Gdy jeszcze ciepłą postawisz na stole, rodzina nie będzie szczędzić ci pochwał.
Zobacz również: Tradycyjne mielone w nowym stylu. Inne przepisy mogą nie istnieć
Jak zrobić smaczną zapiekankę z mięsem mielonym?
Składniki:
800 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
cebula
8 ziemniaków
pieprz, sól
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 jajka
2 garście startego sera żółtego
330 g śmietany 18%
olej do smażenia
Wykonanie:
Podgotuj kartofle w osolonej wodzie na pół twardo. Potem je odcedź, odstaw do wystygnięcia i pokrój w grube talarki.
Posiekaj cebulę i czosnek, potem zeszklij na patelni. Od razu wrzuć mięso, rozdziel je sztućcem i smaż na średnim gazie, aż się zezłoci.
Dodaj pomidory, tymianek i obie papryki w proszku, duś powoli przez pół godziny. Dodaj pieprz i sól do smaku.
Formę żaroodporną nasmaruj tłuszczem i jej dno wyłóż połową ziemniaków, następnie przysłoń je mięsem i znów daj ziemniaki.
Na sos – śmietankę, ser, jajka połącz ze sobą i polej zapiekankę. Opcjonalnie posyp ją z wierzchu startym serem. Piecz w 180℃ przez pół godziny.
Polecamy: Ziemniaki jak z ogniska. Posyp tym, a uzyskasz efekt chrupkości