
Sezon na bób właśnie się zaczyna. Trwa dość krótko, więc korzystaj z niego, ile się da. Ten pyszny strączek możesz dodawać surówek, past, zup lub jeść go samodzielnie, jako przekąskę zamiast ciasteczek czy chipsów. Niezależnie od tego, w jakiej formie podasz bób, pamiętaj, że to dodatki wynoszą jego smak na wyżyny. Masło to nie jedyny składnik, z którym możesz go połączyć. Dodaj jeszcze to, a zielone fasolki zachwycą cię smakiem bardziej niż kiedykolwiek.
Ten pomysł na bób powinien zapisać w swoim notesie każdy fan tego strączka. Dodatki takie jak czosnek i natka pietruszki nadają mu wyrazistości i wyjątkowego aromatu. Ta potrawka z bobem w roli głównej smakuje genialnie i syci na długo.
Przepis na smażony bób z czosnkiem i masłem
Lista składników:
» 500 g bobu,
» świeżo zmielony pieprz,
» sól,
» 3 ząbki czosnku,
» 50 g masła,
» świeża natka pietruszki.
Przygotowanie:
Gotujemy strączek w lekko osolonej wodzie -> łupiny powinny utracić twardość, a nasiona zachować jędrność.
Płuczemy go pod wodą i usuwamy skórki z każdej sztuki (obieranie dotyczy tylko starych nasion, a nie tych młodych).
Siekamy czosnek, a potem podsmażamy na roztopionym maśle, na niewielkim ogniu. Nie trzymamy go na patelni zbyt długo, bo może się przypalić.
Gdy czosnek się zezłoci dorzucamy bób i mieszamy. Smażymy około 3 minuty, a potem dodajemy pieprz i sól do smaku.
Bób jest gotowy. Posypujemy go pietruszką i podajemy na ciepło. Smacznego.
Czytaj też: Doskonałe śledzie po łowicku. Rodzina będzie jeść ze smakiem