
Poznaj sprawdzony przepis na wątróbkę, który zawsze wychodzi idealnie. Sposób przygotowania jest łatwiejszy, niż myślisz, a smak mięsa — wyborny. Przygotuj wątróbkę z cebulą i jabłkiem dla swoich domowników, a obsypią cię komplementami.
Polacy niezbyt często jedzą podroby. Prym na stołach zdecydowanie wiodą kotlety schabowe i mielone, wędliny, pieczony kurczak czy golonka. Jednak odpowiednio przyrządzone serca, ozorki, cynaderki czy wątróbka też potrafią nieźle smakować. Szczególnie ta ostatnia. Jeśli zamiast wieprzowej czy drobiowej wątróbki wybierzesz cielęcą, nie pożałujesz. Jest delikatna, krucha i miękka – jednym słowem wyśmienita! Podaj ją z cebulką i jabłkiem, a zyskasz danie na medal.
Wątróbka cielęca jest bardzo wartościowa. Jest źródłem witaminy A, B9 (kwas foliowy), B12, cynku i żelaza. Zawiera mało tłuszczu.
Wskazówka:
Wątróbkę najlepiej posolić po usmażeniu. Doprawiona zbyt wcześnie stwardnieje i będzie sucha. Przyprawy tj. pieprz i sól warto dodać niedługo przed serwowaniem.
Jak najprościej przyrządzić wątróbkę cielęcą?
Składniki:
» 2 jabłka,
» 2 cebule,
» 1 kg wątróbki cielęcej,
» 2 łyżki masła klarowanego,
» 1 łyżka mąki,
» majeranek,
» pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry i panierujemy w mące, a potem obsmażamy na gorącym maśle ze wszystkich stron. Wrzucamy do niej cebulę pokrojoną w piórka, smażymy 5 minut, a potem dokładamy kawałki jabłka – nie trzeba owoców wcześniej obierać, wystarczy je oczyścić z gniazd nasiennych. Potrawę przykrywamy i dusimy przez około 25 minut. Dodajemy majeranek, pieprz i sól do smaku. Smacznego.
Polecamy także przepis na schab faszerowany serem i cebulą.