Warzywa warto jeść jak najczęściej. Jeśli nie serwujemy na obiad zupy jarzynowej, tylko kotlety i ziemniaki, to koniecznie na talerzu powinna znaleźć się surówka. Jeśli nie mizeria i colesław, to może sałata masłowa lub lodowa? Jej liście otoczone wyrazistym sosem smakują bajecznie i łączą się znakomicie z potrawami mięsnymi, ale nie tylko. Warto kupić na targu świeżą główkę i wyczarować z niej pyszny dodatek do obiadu. Wypróbuj przepis na sałatę po polsku.
Pyszna sałata dopełni posiłek
Tajemnica smaku tej sałatki tkwi w sosie. Składa się on z jogurtu naturalnego, śmietany i przypraw. Jest wyrazisty i aromatyczny, więc podkreśli smak delikatnych liści sałaty. Ta kompozycja to nie tylko przepyszny witaminowy dodatek do obiadu. Można zajadać ją w porze lunchu czy na podwieczorek.
Przepis na sałatę po polsku
Składniki:
1 główka sałaty masłowej lub lodowej
200 g śmietany 12%
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania:
Na sos: jogurt, śmietanę i ocet połącz ze sobą, dopraw cukrem, pieprzem i solą do smaku, zamieszaj.
Opłucz i osusz liście sałaty, a potem porwij na mniejsze części. Wrzuć do naczynia, zalej sosem i wszystko wymieszaj. Sałatę włóż do chłodziarki na pół godziny. Smacznego.
Sałata z sosem idealnie pasuje do dań mięsnych (np. zrazów, pulpetów, kotletów mielonych), jak i jarskich. To doskonała alternatywa dla klasycznej mizerii. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sałatkę wzbogacić o ulubione dodatki, np. szczypiorek czy koperek. Również warzywa tj. rzodkiewka, ogórki czy pomidory mogą trafić do miski.