Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Zapomnij o godzinach spędzonych w kuchni

ciasto drożdżowe
fot. screen Youtube / Schnell Lecker Kochen

Lubisz ciasta drożdżowe, ale wizja żmudnego wyrabiania i czekania, aż wyrośnie, skutecznie zniechęca się do pracy w kuchni i odbiera chęć na jedzenie? Z tym przepisem nie musisz się ograniczać, a wypiek powstanie w trybie natychmiastowym. Będzie leciutki i puszysty, czyli właśnie taki jak lubisz. Delikatny drożdżowy deser z kruszonką podany ze szklanką ciepłego mleka to przepis na udany poranek lub popołudnie. Szybkie, proste i pyszne ciasto drożdżowe jest na wyciągnięcie ręki.

Latem wielbiciele słodkości używają do swoich wypieków sezonowych owoców, tj. truskawki, wiśnie, maliny czy jagody. To dobrze, bo są one zdrowe, a do tego pysznie smakują, zwłaszcza w połączeniu z ciastem drożdżowym. Jagodzianki, nadziewane drożdżówki obsypane kruszonką czy blachy ciasta z owocami to coś, o czym marzy każdy łasuch.

O tej porze roku warto odtworzyć przepis na ciasto drożdżowe. Ale tym razem odstawiamy na boczny tor tradycyjną recepturę i wszystkim tym, którzy lubią prostotę w kuchni i cenią swój czas, proponujemy, by upiekli ciasto drożdżowe bez wyrabiania, które powstaje 3x szybciej niż klasyk. Bez obaw, deser na pewno się uda. Zachwyci cię jego puszysta struktura, a na punkcie kruszonki wprost oniemiejesz. Sprawdź przepis.

To ciasto drożdżowe zrobisz najszybciej. Poznaj przepis

Lista składników:
5 jajek
680 g mąki
250 ml chłodnego mleka
100 g cukru
100 g drożdży
120 g cukru pudru
100 g (pół kostki) masła
220 ml oleju

Opis przygotowania:
W naczyniu rozbełtaj jajka (trzepaczką lub widelcem). Wkrusz do nich drożdże i dodawaj po kolei: cukier puder, olej, mleko i mąkę w ilości 600 g. Naczynie okryj szmatką i odstaw na 3 godz. w temp. pokojowej.

Resztę mąki połącz w naczyniu z cukrem, wlej płynne masło (nie gorące!) i zacznij prężnie zagniatać ciasto. Umieść je w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub tylko wyściełanej pergaminem. Na wierzchu rozłóż kruszonkę i włóż całość do piekarnika. W temp. 160°C piecz deser przez ok. 45 minut. Gdy ostygnie, możesz podawać.

Podziel się: