Gołąbki z przepisu Magdy Gessler to obiad idealny na piątek. Pewnie zastanawiasz się dlaczego? Przecież klasyczne gołąbki z mięsem mielonym to potrawa antypostna. Tak, ale tym razem głównym składnikiem farszu jest… ryba i to nie byle jaka. Szlachetny dorsz sprawdza się świetnie w gołąbkach i z pewnością posmakuje każdemu. Kup młodą główkę świeżej kapusty, pół kilograma dorsza i opakowanie kaszy jęczmiennej. Powstanie z tego pożywny i pełen smaku posiłek na piątek.
Gołąbki z dorszem biją na głowę kotlety, zupy i inne kąski rybne
Ta receptura Magdy Gessler polecana jest zwłaszcza osobom, które poszczą przez cały rok. Zamiast sięgać po wędzoną makrelę czy śledzie w occie, warto odwiedzić sklep rybny i zaopatrzyć się w świeżego dorsza. To właśnie ta ryba jest gwiazdą farszu na gołąbki. W jego skład wchodzi także kasza jęczmienna, podsmażona cebulka i przyprawy. Sos pomidorowy zostaje zastąpiony esencjonalnym bulionem warzywnym. Magda Gessler przed pieczeniem w piekarniku podsmaża wszystkie zawiniątka na oleju. Dzięki temu znacząco zyskują na smaku. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przepis Magdy Gessler na gołąbki rybne
Składniki:
1 litr bulionu jarzynowego
1 młoda kapusta
150 g kaszy jęczmiennej
500 g filetów z dorsza
pieprz
sól
4 cebule
sok z 1 cytryny
olej do smażenia
Wykonanie:
Z kapusty oderwij liście i sparz je osolonym wrzątku.
Kaszę ugotuj do miękkości i odsącz (nie powinna być rozgotowana).
Rybę po oczyszczeniu opłucz i usuń z niej skórę, a potem przepuść przez maszynkę do mięsa.
Cebulę pokrój, przesmaż z dodatkiem soli, a gdy uwolni sok, odsącz ją. Przełóż smażonkę do zmielonej ryby, dodaj pieprz, sól, sok z cytryny i kaszę, zamieszaj.
Nadzienie umieszczaj na liściach kapusty i starannie zawijaj jak gołąbki. Następnie wszystkie sztuki (najlepiej etapami) podsmażaj na gorącym tłuszczu. Zezłocone z obu stron zawiniątka przenieś do formy żaroodpornej i zalej je wywarem.
Piecz w temp. 180°C przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.