Niemal wszystkie regiony naszego kraju zostały opanowane przez ekstremalnie wysokie temperatury. Powinniśmy się chronić przed ostrym promieniowaniem, zakładając czapkę z daszkiem i okulary przeciwsłoneczne. Przyda się jeszcze coś do popicia, a nic bardziej nie gasi pragnienia jak napój. Domowa lemoniada to o wiele zdrowszy i smaczniejszy wybór niż sklepowe napoje gazowane. Z kilku składników stworzysz pyszną lemoniadę malinową. Poznaj przepis w prawdziwie letnim stylu.
Trudno o lepszą ochłodę. Smakowita lemoniada pełna wszystkiego, co najlepsze
Upały nie opuszczają. Ale wcale nie trzeba się męczyć i czekać, aż odejdą. Warto wakacyjny czas sobie umilić, popijając lemoniadę. Na ogół przyrządzamy ją z cytryny, ale w kolejce czekają też inne składniki, które warto dodać do napoju. Dzisiejsza wersja lemoniady zawiera maliny i owoce cytrusowe. Zamiast białego cukru dosłodzimy płyn miodem, a dla lepszego orzeźwienia dorzucimy świeże listki mięty i kostki lodu.
Przepis na lemoniadę malinowo-cytrusową
Składniki:
woda niegazowana
¼ kg świeżych malin
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
listki mięty
kostki lodu
3 łyżki miodu
Przygotowanie lemoniady:
Krok 1.
Starannie płuczemy cytrynę i pomarańczę. Kilka plasterków odkładamy – przydadzą się na koniec. Wyciskamy sok z obu cytrusów.
Krok 2.
Maliny umieszczamy na talerzu, dodajemy do nich miód i liście mięty. Rozgniatamy całość widelcem na mus. Przekładamy go do dzbanka.
Krok 3.
Do naczynia dodajemy wcześniej wciśnięty sok z owoców, a także lód w kostkach. Przed podaniem lemoniadę możemy wstawić na moment do chłodziarki. Rozcieńczamy ją wodą i dekorujemy kawałkami cytryny czy pomarańczy.