Praktycznie wszystkie ciasta niewymagające pieczenia są łatwe i ekspresowe w wykonaniu, ale ten dzisiejszy to prymus. Receptura została dopracowana do perfekcji i nie ma mowy, że ciasto się nie uda lub komuś nie posmakuje. Postawą specjału są kruche wafelki, a treść stanowi wyborny krem orzechowy. To połączenie zasługuje na kulinarnego Nobla.
Wafelkowe ciasto to spełnienie marzeń każdego łasucha
Cukiernictwo to niby jedno pojęcie, ale łączy w sobie dwa różne światy. Nieraz wydaje się nam, że ciasta, torty i inne wypieki są przede wszystkim po to, by zaimponować ludziom i uświetnić m.in. przyjęcia. Ale z reguły bywa tak, że przyrządzając deser, chcemy jak najmniej się napracować i jak najszybciej zakończyć pracę w kuchni, a przy okazji zadowolić domowników. Poniższa receptura na ciasto bez pieczenia to przeplatanka obu sfer.
Przepis na ciasto bez pieczenia z wafelkami
Składniki:
1 paczka wafelków orzechowych
2 łyżki masła orzechowego
350 ml śmietanki
250 ml serka mascarpone
1 łyżka nierafinowanego brązowego cukru
Przygotowanie:
Blachę wyłóż rantówką cukierniczą. Na spodzie ułóż warstwę ciasteczek, a w razie potrzeby, przekrój je. W naczyniu miksuj śmietankę przy pomocy miksera i stopniowo wsypuj cukier. Ucieraj na pulchną masę, przekładaj porcjami serek, a potem masło orzechowe. Mieszaj na jednolity krem.
Równo rozsmaruj go na wafelkach w formie i wstaw deser do chłodziarki, aby lepiej stężał. Po upływie kilku godzin możesz go wyjąć i ozdobić z wierzchu np. polewą czekoladową czy karmelową. Smacznego.