W tej prostej recepturze jedną z najukochańszych konfitur Polaków przyrządzamy z pewnym niecodziennym składnikiem. Wszystkie dzieci oszaleją na jej punkcie, bo jest naprawdę znakomita i może śmiało konkurować z nutellą. Śliwkowego smarowidła z dodatkiem kakao, osłodzonego ksylitolem nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Koniecznie zajrzyj do przepisu.
Konfitura śliwkowa zamiast klasycznej Nutelli to krok na drodze do zdrowia. Śliwki to wartościowe owoce, a z tym przepisem będą jeszcze cenniejsze i pyszniejsze.
Domowa nutella ze śliwek
Czekoladowy przetwór ze śliwek to doskonała odskocznia od smarowideł czekoladowych ze sklepu, które są pełne cukru i innych podejrzanych dodatków. Robiąc przetwór samodzielnie, masz gwarancję, że nie ma w nim ani jednego ułamka polepszaczy. Jeśli jednak zmodyfikujesz nieco przepis i zechcesz konfiturę zrobić ze zwykłym białym cukrem, to wek też się uda.
Przepis na konfiturę śliwkową z kakao
Składniki:
80 g kakao
2 kg śliwek
350-400 g ksylitolu
Przygotowanie:
Opłucz śliwki, przekrój na pół i wyciągnij pestki. Smaż owoce na patelni przez ok. 60 minut na niewielkim gazie. Czasami zamieszaj.
Do pulpy wsyp cukier, mieszaj i gotuj nadal. Często mieszaj, aby ksylitol się nie przypalił. Jeśli chcesz, to konfiturę gotuj z przerwami, gdyż obróbka cieplna trwa dość długo – do kilku godzin.
Gdy śliwki się dobrze wygotują i zagęszczą, zmiksuj je blenderem, ale miazga nie musi być mocno gładka. Dodaj do niej proszek kakaowy i starannie wymieszaj. Ponownie zagotuj.
Jeszcze ciepłe powidła umieszczaj w słoikach (wcześniej je wyparz) i postaw na opak. Gdy wystygną, przenieś je do spiżarni. Polecamy też przepis na dżem truskawkowy.