Surówka to dopełnienie obiadu. Istnieje masą przepisów na kolorowe kompozycje warzywne. Nie powinno być problemu z pozyskaniem surowców, bo jest ich teraz pełno na targowiskach. Jeszcze lepiej, jeśli mamy je na własnej grządce w ogrodzie. Zamiast czekać, aż sezon minie, warto wykopać kilka marchewek i zerwać z krzaczka 2 dorodne papryki. Kapusta czerwona też się pewnie znajdzie. Z tych 3 składników powstanie surówka pełna smaku i zdrowia. Sprawdź ekspresowy przepis.
Same warzywa to nie wszystko. Sałatce nada smaku wyrazisty sos słodko-kwaśny z miodu, soku z cytryny i oliwy lub oleju. Sekretnym składnikiem tej warzywnej przeplatanki jest czarnuszka.
Oczywiście ten przepis można modyfikować według własnych upodobań, a do podstawowych przypraw dołączyć też inne ulubione miksy ziół.
Przepis na prostą surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
filiżanka pokrojonej czerwonej kapusty,
3 marchewki,
1 por bądź 2 żółte papryki.
Na sos:
2 łyżki soku z cytryny,
4 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz i sól do smaku,
1 łyżeczka cukru lub miodu.
Dodatkowo:
2 łyżki ziaren czarnuszki.
zielenina do smaku (np. natka pietruszki).
Przygotowanie:
Obieramy marchewki i ścieramy na większych oczkach tarki. Dodajemy do poszatkowanej kapusty.
Myjemy obie papryki, osuszamy i kroimy w niegrubą zapałkę. Jeśli używamy pora, to musimy go obrać i drobno pociąć. Wrzucamy warzywo do miski z jarzynami.
Czarnuszkę podprażamy chwilę na suchej, gorącej patelni, a zieleninę myjemy, osuszamy i kroimy. Oba składniki wrzucamy do sałatki.
W małym pojemniku łączymy składniki na sos, tzn. sok z cytryny, miód i oliwę. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Mieszanką zalewamy warzywa w misce.
Na tym etapie możemy skosztować odrobiny sałatki i ewentualnie dodać więcej pieprzu, soli czy innej przyprawy. Kompozycję przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w chłodziarce na około 10 minut.