Ciasto makowe jest słodkie, miękkie i pyszne. Murowany hit na deser

ciasto makowe z kremem
fot. screen Youtube / @Einfache-Rezepte

Tym ciastem zaskoczysz domowników i gości. Jest łatwe w przygotowaniu i wygląda jak z ekskluzywnej cukierni. Każdy pomyśli, że kosztowało fortunę i zostało stworzone przez mistrza cukiernictwa. Jego smak, konsystencja i wygląd są bez zarzutu. Tworzenie deseru nie wiąże się z koniecznością zrobienia dodatkowych zakupów. Lista składników jest krótka i przejrzysta, a produkty na bank masz w domu. Polecamy przepis na lekkie ciasto makowe przekładane słodkim kremem budyniowym.

Ciasto składa się 3 warstw. Dolną stanowi lekkie ciasto z makiem, w środku znajduje się gładka masa budyniowa, a na wierzchu znów jest obecny blat makowy. Sedno deseru to oczywiście krem. To on sprawia, że deser ma tak nieziemski smak. Przyrządza się go tak jak klasyczny budyń. Sprawdź recepturę i upiecz fantastyczne ciasto na niedzielę lub jakieś przyjęcie. Jest pyszne, a chętnych na jedną porcyjkę na pewno nie zabraknie. Kto wie, może tym deserem trafisz w czyjeś serce?

Przepis na ciasto z makiem i kremem budyniowym

Składniki:
150 g mąki pszennej
5 jajek
20 g sody oczyszczonej
200 g + 100 g cukru
200 g maku
0,5 l mleka
250 g masła
2 paczki budyniu waniliowego
cukier puder

Przygotowanie:
Do naczynia przesypujemy budyń i zalewamy go 250 ml mleka, mieszamy do połączenia, a potem przelewamy wszystko do garnka. Dodajemy 10 dag cukru, wlewamy pozostałe mleko i mieszamy, lekko gotując na niedużym palniku. Gdy powstanie gęsta masa, przelewamy ją do naczynia, studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek, przelewamy do naczynia i ubijamy robotem na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy 200 g cukru, bez przerwy łącząc mikserem. Przekładamy żółtka i znów mieszamy.

W naczyniu umieszczamy mak i mąkę, mieszamy i wsypujemy składniki do ubitych białek. Miksujemy. Formę wykładamy pergaminem i przelewamy do niej powstałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez kwadrans.

W misce krótko rozcieramy mikserem masło w temp. pokojowej. Sukcesywnie łączymy z ostudzonym budyniem i miksujemy po każdym dodaniu na spójną masę.

Ciasto po upieczeniu dzielimy równolegle na 2 blaty. Masę równo rozprowadzamy na jednym z nich i kładziemy drugą część ciasta. Z wierzchu deser posypujemy np. cukrem pudrem. Smacznego.

Podziel się: