Ugość rodzinę bajaderką z wiśniami. Szybkie i eleganckie ciasto

ciasto z masą wiśniową i jogurtową
fot. screen Youtube / ReniasBackwelt

Ciasto bez pieczenia z wiśniami i masą jogurtową zagra pierwsze skrzypce w twojej kuchni. Jesienne wieczory stają się coraz dłuższe i bardziej ponure, a nic nie działa bardziej rozweselająco niż dobry deser. Ten z wiśniami przywoła letnie wspomnienia i przeniesie się wprost do sadu. Być może przed 3-4 miesiącami zamroziłeś wiśnie zerwane prosto z drzewa i teraz czekasz na dobry moment, by je zużyć. Właśnie nastąpił. Zamknij owoce w tym wyjątkowym deserze, a nie pożałujesz. Popisowy przepis polecamy każdemu, kto lubi proste, delikatne i smaczne ciasta na szybko.

Ciasto z wiśniami jest doskonałe pod każdym względem. Można się w nim zakochać już od pierwszego kęsa. Spód może składać się z gotowych biszkoptów, herbatników, bajaderek, a nawet resztek ciastek czy skrawków po pieczonym biszkopcie czy murzynku. Galaretkę z wiśniami i krem jogurtowy robi się szybko i w bardzo prosty sposób. Sprawdź recepturę, jeśli lubisz owocowo-mleczne smaki.

Jak zrobić bajaderkę z wiśniami? Przepis

Składniki:
Spód bajaderkowy:
1/4 szkl. mleka,
ok. 400 g suchego ciasta, np. biszkoptowego czy gotowych bajaderek lub herbatników,
1 łyżka kakao (jeśli użyto jasnego ciasta, można dać 2 łyżki proszku)
1/4 szkl. mleka,
ok. 160 g dżemu wiśniowego niesłodzonego,
1-2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella.

Galaretka:
ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone),
3 torebki galaretki wiśniowej.

Masa jogurtowa:
150 g skyru waniliowego,
2 płaskie łyżki żelatyny,
250 g jogurtu greckiego,
200 g proteinowego puddingu waniliowego.

Wykonanie:
Mleko, kakao i masło podgrzewaj w rondelku na spójną masę.

Suche ciasto/herbatniki rozdrabniaj w malakserze. Umieść proszek w sporym naczyniu, dodaj płynny, w miarę ostudzony miks mleczno-maślano-kakaowy, konfiturę i nutellę. Mieszaj na jednolitą masę. Jeśli uznasz, że jest za rzadka, wsyp więcej biszkoptu, a jeśli będzie za gęsta, rozrzedź ją mlekiem.

Okrągłą blachę o średnicy 24 cm wyłóż w środku pergaminem. Rozłóż na całym dnie masę czekoladowo-biszkoptową, dociśnij.

Galaretki rozpuść w bardzo ciepłej wodzie (750 ml), odstaw do lekkiego wystudzenia. Następnie wrzuć do niej mrożone owoce, mieszaj. Galaretka będzie błyskawicznie zastygać i lekko zestaloną rozprowadź na poprzedniej warstwie. Włóż deser do chłodziarki, aby zupełnie stężał.

Żelatynę zalej chłodną wodą (6-7 łyżek), mieszaj. Poczekaj, aż napęcznieje.

W sporym garnku przez chwilę miksuj skyr z puddingiem i jogurtem.

Żelatynę roztop na minimalnej mocy ognia. Następnie przełóż do niej dwie łyżki masy ze skyrem, mieszaj i połącz ją z pozostałą masą. Gdyby z żelatyny powstały grudki, trzeba drugi raz ją podgrzać i aksamitną przełożyć do skyrowego kremu. Powstałą masę rozmieść na twardej, wiśniowej galaretce i posyp wierzch np. startą na wiórki ciemną czekoladą. Włóż deser do chłodziarki, aby lepiej związał. Smacznego.