FoodPedia.plPrzepisyDodaj dżem do masy i upiecz. Niebywałe, co z tego wychodzi

Dodaj dżem do masy i upiecz. Niebywałe, co z tego wychodzi

ciasto z dżemem
fot. screen Youtube / Ricette dolce facili

Ten deser jest opoka wiosennej lekkości – puszyste ciasto z ciekawą wkładką rozczula podniebienie. Doskonale sprawdzi się na majówkę, spotkania rodzinne czy inne chwile spędzane w otoczeniu promieni słońca i filiżanki kawy. Ciasto z dżemem wygląda jak popisowy wypiek cukiernika, ale w rzeczywistości jest łatwe do zrobienia. Smakuje tak, że cała forma zniknie w ciągu jednego dnia. Przepis zapowiada się tak ciekawie, że ręce same palą się do gotowania.

Ciasta z dodatkiem sezonowych owoców są przez nas uwielbiane. Sezon na nie dopiero przed nami. Na razie możemy korzystać z dobrodziejstw naszych spiżarni i tak będzie dzisiaj. Do tego wypieku możesz z sukcesem użyć swojego ulubionego dżemu, który samodzielnie robiłeś w zeszłym roku. Jeśli go nie masz, użyj sklepowego. Truskawkowy, z czarnej porzeczki, malinowy, wiśniowy, brzoskwiniowy, pomarańczowy – naprawdę jest w czym wybierać. Prostota, wyborny smak i łatwość przygotowania to atuty tego deseru. O recepturę na niego będzie się dopominać każdy, kto go skosztuje.

Przepis na ciasto z dżemem

Składniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
⅔ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
masło
pół szklanki oleju
szczypta soli
50 g orzechów włoskich
100 g dżemu o dowolnym smaku

ciasto z dżemem
fot. screen Youtube / Ricette dolce facili

Sposób wykonania:
Ucieramy mikserem jajka z cukrem. Dodajemy jogurt i olej, mieszamy. Potem dokładamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy na zwarte i gładkie ciasto. Siekamy orzechy i wrzucamy do masy, łączymy.

Przelewamy wszystko do keksówki o długości 22 cm wysmarowanej masłem, wygładzamy. Wykładamy na ciasto dżem i przy pomocy łyżki mieszamy go lekko z masą. Deser pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez 35 minut. Studzimy i dzielimy go na mniejsze porcje, a potem serwujemy.

Czytaj też: Sernik Cappuccino bez pieczenia. Najlepszy, jaki w życiu jadłam

Zobacz również