FoodPedia.plPrzepisyZ mleka i owoców robię to ciasto. Nie dodaję żelatyny, a i...

Z mleka i owoców robię to ciasto. Nie dodaję żelatyny, a i tak się udaje

ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / Leckere Minute

Desery bez pieczenia udają się za każdym razem. Ten dzisiejszy nie jest wyjątkiem. Aby go przygotować, nie musisz nawet sięgać po żelatynę. Wystarczy, że zmienisz ją na inny składnik. Postępuj według poniższej instrukcji, a na pewno wszystko pójdzie zgodnie z planem. Rodzina będzie pozytywnie zaskoczona efektem. Wizualnie deser prezentuje się zjawiskowo, a w smaku nie ma sobie równych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kolorowy deser bez pieczenia z owocami bez dodatku żelatyny

Smakołyki tego typu najczęściej wychodzą idealnie, bo cały proces tężenia ułatwia żelatyna. W dzisiejszym przepisie nastąpiły maleńkie zmiany. Dodatek, który wpływa na teksturę i „urodę” tego deseru, to głównie mleko. Wystarczy trochę nad nim popracować, a efekty będą nie z tej ziemi.

Poniższy przepis pomoże ci wyczarować ciasto, o jakim marzysz. Poza mlekiem zaopatrz się w świeże i dojrzałe owoce i kilka innych rzeczy. Do dzieła!

Przepis na smakowite ciasto bez żelatyny

Składniki:
» 350 ml mleka
» 50 ml wody
» 200 g śmietany 18%
» 200 g skondensowanego mleka
» 8 g proszku agar agar
» 1 grejpfrut
» 1 mandarynka
» 1 kiwi
» 1 banan

Przygotowanie:
Kiwi obieramy ze skórki i siekamy w plasterki. Obieramy mandarynki i dzielimy je na dwie równe połówki. Z banana zdejmujemy skórkę i kroimy w niegrube talarki. Grejpfruta po obraniu dzielimy na porcje i kroimy na drobne cząstki.

Do naczynia wlewamy wodę i łączymy ją z agarem, podgrzewamy na niewielkim gazie, nieustannie mieszając. Gdy powstanie jednolita, dosyć gęsta masa, dodajemy mleko, mleko zagęszczone z puszki i bez przerwy mieszamy.

Gotujemy wszystko przez 2 minuty, a potem naczynie ściągamy z palnika i przekładamy do środka śmietanę. Następnie wzbogacamy masę o pokrojone owoce i mieszamy, a potem wszystko przelewamy do prostokątnej blaszki. Wygładzamy wierzch i wstawiamy deser do chłodziarki na mniej więcej 3 godziny, aby stężał. Gdy tak się stanie, wyjmujemy formę i kroimy smakołyk na mniejsze porcje, a potem podajemy. Smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama