FoodPedia.plPrzepisyPasztet nie kruszy się i jest wilgotny. To zasługa 1 składnika

Pasztet nie kruszy się i jest wilgotny. To zasługa 1 składnika

fot. screen Youtube / Готовим с Оксаной Пашко / Pixabay

W dni powszednie nie jesteśmy zbyt wymagającymi koneserami pasztetu. To, że jest nieco suchy, nie przeszkadza nam za bardzo. Całkiem inaczej jest z pieczenią przyrządzaną na święta. Tutaj kryteria dotyczące jej smaku i tekstury są trudniejsze do spełnienia. Chcemy, by wyszła idealna i zachwyciła podniebienia całej rodziny. Najbardziej pożądany jest soczysty i miękki pasztet o jednolitej konsystencji. Niestety czasami potrafi wyjść suchy jak wiór. Jak temu zapobiec? Sprawdź!

Receptura na odświętny pasztet musi być dopracowana do perfekcji. Powinien być dość ścisły, aby nie kruszył się w czasie krojenia i można go było zaserwować w całości. Mocno sucha i rozlatująca się masa nie wywoła euforii przy stole. Jak zapobiec nadmiernej kruchości pasztetu? Dodaj do surowej masy składnik, który rozluźni masę i nada jej kremowości. Chodzi o majonez.

Przepis na pasztet drobiowy z majonezem

Składniki:
gotowana włoszczyzna rosołowa
1 kurczak ugotowany w rosole
¼ kg wątróbki drobiowej
1,2 kg mięsa z udek kurczaka
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
2 cebule
pół szklanki rosołu lub bulionu
2 suche kajzerki
2 jajka
gałka muszkatołowa
¾ litra mleka
pieprz, sól, olej i bułka tarta

Wykonanie:
Udka podsmaż na tłuszczu, a potem duś do miękkości i ostudź. Bułki namocz w mleku, a z wątroby usuń żyłki i opłucz ją. Pokrój czosnek i cebulę, a potem zeszklij na patelni. Przełóż oczyszczoną wątróbkę i smaż do miękkości.

W sporym naczyniu umieść wątróbkę z cebulą, kurczaka rosołowego (wcześniej wyjmij z niego kości), jarzyny z rosołu i zimne udka drobiowe. Wrzuć odciśnięte z płynu bułki i wszystko przepuść 2 razy przez maszynkę z sitkiem o małych otworach.

Do otrzymanej masy dodaj rosół, surowe jajka i majonez, zacznij wyrabiać gładką masę, w międzyczasie dodając gałkę, pieprz i sól do smaku. Całość przełóż do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem. Pasztet wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez 50 minut. Gdy wystygnie, możesz go podawać.

Reklama
Zobacz również
Reklama