Stylowe ciasto z makiem wg przepisu z 1856 roku. Poezja smaku

ciasto z makiem
fot. screen Youtube / Mario’s Back Channel

W XIX wieku ludzie nie żałowali sobie słodkości, mimo iż nie było tyłu przepisów na desery, co teraz. Ale jeden z nich uchwał się do dziś. Ciasto z makiem z pewnością podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czarująco wygląda i zniewala smakiem od pierwszego kęsa. Współczesne dzieła cukiernicze mogą kłaniać się pradawnemu wypiekowi. Sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na inne okazje. Poznaj przepis z 1856 roku na smakowite 3-warstwowe ciasto z makiem.

Wykwintne ciasto poleca się na deser

Chociaż ciasto wygląda klasowo, to jednocześnie jest bardzo pospolite. Jego przygotowanie nie przysparza żadnych trudności, a lista składników jest naprawdę krótka. To tylko lekki krem budyniowy oblany z wierzchu czekoladą, który jest ułożony na „piegowatym” cieście biszkoptowym. Deser gwarantuje niezwykły efekt wizualny, jak i smakowy. Polecamy ten wyjątkowy przepis.

Przepis z XIX wieku na ciasto makowe

Składniki na makowy spód:
180 ml śmietany 18%
120 g cukru
150 g mielonego maku
180 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g mąki
4 jajka

Składniki na masę budyniową:
1 paczka budyniu waniliowego
pół litra mleka
150 g kwaśnej śmietany
250 g masła
100 g cukru

Składniki na polewę:
300 g czekolady (dowolnej)
30 ml oleju

Wykonanie:
Na budyń: z mleka odlej 1/2 szklanki i wymieszaj w nim proszek budyniowy. Resztę nabiału zagotuj z cukrem, a gdy zacznie wrzeć, przelej budyń i energicznie mieszaj do momentu, aż się zagęści. Przelej masę do naczynia i okryj szczelnie folią spożywczą, ostudź.

Na spód: masło ucieraj z cukrem na puszystą i spójną masę, sukcesywnie dodając jajka, a potem śmietanę, nieustannie łącząc robotem. Do kremu wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, starannie mieszaj. Dodaj jeszcze mak, uprzednio zmielony. Dobrze wymieszane ciasto przełóż na szeroką, płaską formę do pieczenia wyścieloną pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 20 minut. Po tym czasie spód wyciągnij i ostudź.

W mikserze ucieraj masło i partiami dodawaj masę budyniową, a potem śmietanę. Gotowy krem równo rozprowadź na cieście makowym. Blaszkę z deserem włóż do chłodziarki na 20 minut.

Przygotuj polewę czekoladową. Rozpuścić 300 g słodyczy wraz z odrobiną oleju w kąpieli wodnej i dobrze mieszaj. Nanieś polewę na deser i ponownie wstaw go do lodówki, aby czekoladowa warstwa zastygła. Smacznego.

Podziel się: