
Święta wielkanocne przeważnie spędzamy z rodziną w domu. Wtedy czas umilają nam tradycyjne dania, takie jak sałatki, jajka z majonezem, pieczona biała kiełbasa, babki, mazurki czy biały barszcz. Przedstawiamy przepis na ostatni ze specjałów – to stały element Wielkanocy i nie powinno go zabraknąć na twoim stole. Dzięki mięsnej wkładce zupa zyska wyborny smak. Ugotuj barszcz biały na podrobach, a polubią go nawet przeciwnicy tej potrawy.
Podroby to skarb polskiej kuchni. Szkoda, że sięgamy po nie tylko od wielkiego dzwonu. Są zdrowe i właściwie przygotowane potrafią smakować fenomenalnie. W białym barszczu uwzględniamy dwa typy podrobów różnego pochodzenia. Są to żołądki drobiowe i płucka wieprzowe. Zamiast żeberek wieprzowych użyj właśnie ich. Smakiem wielkanocnej zupy będziesz miło zaskoczony.
Przepis na biały barszcz z podrobami
Składniki:
½ pęczka włoszczyzny
¼ kg drobiowych żołądków
pół kg wieprzowych płucek
¼ kg drobiowych
3 łyżki chrzanu
½ pęczka włoszczyzny
2 torebka żurku w proszku lub w płynie
2 cebule
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
1 szklanka śmietanki 18%
Wykonanie:
Płucka i żołądki oczyszczamy, obgotowujemy w wodzie i odsączamy, a potem płuczemy. Do garnka nalewamy czystą wodę, wrzucamy cebule, włoszczyznę oraz przyprawy, gotujemy na niewielkim gazie przez ok. dwie godziny.
Po tym czasie wszystkie produkty musimy wyciągnąć z garnka. Mięso tniemy w paski i ponownie przekładamy do bulionu. Dodajemy barszcz z torebki i zupę trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Wtedy wzbogacamy ją o 3 łyżki chrzanu i kremówkę, mieszamy. Barszcz biały jest gotowy. Serwujemy go z ugotowanym na twardo jajkiem.
Czytaj też: Smakiem nie ustąpi jarzynowej. Sałatka wiosenna oczaruje każdego