Recepturą na to ciasto powinny zainteresować wszystkie te osoby, które szukają w kuchni prostoty i jednocześnie lubią tradycyjne smaki. Masa jabłkowa znajdująca się między delikatnym biszkoptem posmarowanym słodkim kremem słonecznikowym to uczta dla podniebienia. Deser wygląda świeżo, kolorowo i imponująco. Każda warstwa została dopracowana do perfekcji. Efekt końcowy robi ogromne wrażenie. Warto skorzystać z tego przepisu i podać takie ciasto np. gościom.
W tym przepisie nie ma nic trudnego. To tylko prosty biszkopt, masa jabłkowa przygotowana od podstaw oraz krem słonecznikowy – gwiazda całego deseru.
Do jabłek duszonych na patelni możesz dodać dowolną galaretkę, np. agrestową, która ma uderzający zielony odcień. Dzięki zawartej w niej żelatynie masa nie wpłynie z deseru. Zwiąże ją i tym samym łatwiej będzie kroić i konsumować ciasto.
Przepis na ciasto z masą jabłkową i kremem słonecznikowym
Składniki:
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
4 jajka
120 ml oleju
1 kostka (250 g) masła
250 g mielonego słonecznika
galaretki o dowolnym smaku i barwie (2 paczki)
1,5 kg jabłek
polewa czekoladowa – gotowa lub przygotowana samodzielnie
Przygotowanie:
Mikserem ubijaj jajka z ¾ szklanki cukru. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pół szklanki mleka oraz olej. Po wymieszaniu masę wylej do prostokątnej blachy z pergaminem i piecz przez 30 minut w temp. 180°C (do tzw. suchego patyczka).
W oddzielnym naczyniu ucieraj masło w temp. pokojowej z cukrem (¾ szklanki). Zmiel ziarna słonecznika na pył lub rozdrobnij w moździerzu, a potem zalej je gorącym mlekiem (pół szklanki), starannie zamieszaj i ostudź. Potem połącz słonecznik z wcześniej utartym słodkim masłem.
Obrane jabłka posiekaj w kosteczkę i duś, wlewając ok. pół szklanki wody. Gdy zmiękną, odstaw z ognia i wsyp do nich 2 galaretki, dobrze wymieszaj. Masa nie powinna być zbyt sucha – w razie potrzeby rozcieńcz ją wodą. Jabłka z galaretką powinny stwardnieć, więc na razie odłóż patelnię na bok.
Zimny biszkopt podziel równolegle na 2 blaty. Potem oba od wewnątrz posmaruj 1/2 masy ze słonecznikiem.
Spód biszkoptu z kremem umieść w blaszce i rozprowadź na nim zastygającą masą owocową z galaretką. Połóż jeszcze jeden blat i lekko dociśnij. Deser udekoruj z wierzchu polewą czekoladową. Możesz też obsypać go kolorową posypką.