Ostatnim razem kotlety mielone wyszły suche jak wiór i zastawiasz się, co zrobić, by taka kuchenna potyczka nie wydarzyła się ponownie? Mamy rozwiązanie. Dodaj do masy mięsnej pewien składnik, a zawsze będą ekstra wilgotne i soczyste. To nie żart. Z tym przepisem zrobisz perfekcyjne mielone – lepsze niż z restauracji czy baru mlecznego. Ten jeden dodatek czyni je lepszymi. Poznaj przepis na kotlety mielone z cukinią.
Kotlety mielone będą o niebo lepsze. Wszystko dzięki cukinii
Kuzynka dyni jest w Polsce znana i lubiana. Smażymy z niej placki, dodajemy do zapiekanek czy robimy przetwory. Warzywo ma o wiele więcej zastosowań w kuchni, a jedno z nich właśnie poznałeś. Warto dodać ją do masy na mielone, bo polepszy ich konsystencję, strukturę i smak. Od razu poczujesz, że są bardziej wilgotne, delikatne i jakby puszystsze. Oto lista składników niezbędnych do przygotowania ulepszonej wersji kultowej potrawy.
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Lista składników:
pół kg mielonego mięsa
1 cebula
1 cukinia
bułka tarta
1 jajko
pieprz i sól
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Zaczynamy od umycia cukinii i jej starcia na tarce o większych oczkach. Wrzucamy warzywo do naczynia, posypujemy solą i odkładamy na kwadrans. Potem odlewamy wodę, która zebrała się w naczyniu.
W oddzielnej misce umieszczamy mięso, jajko, pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i startą cukinię. Dodajemy bułkę tartą (3 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy na zwartą masę.
Lepimy kotlety i obtaczamy po kolei w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na gorącym tłuszczu. W miarę brązowe zdejmujemy z patelni i wkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem. Podajemy np. z sałatką ziemniaczaną.