Dodaj sodę do dżemu. To będzie najlepsze ciasto, jakie zrobisz
Ten przepis na błyskawiczne ciasto powinien poznać każdy łasuch, który jest jednocześnie leniuszkiem. Przygotowanie specjału nie wymaga wielkiego poświęcenia, a praca w kuchni idzie jak burza. Dodajesz sodę do dżemu, a w drugim naczyniu miksujesz kilka składników. Łączysz ze sobą obie masy i wstawiasz do piekarnika. Wypiek jest absolutnym hitem. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz domowników czymś nowym.
Pyszne ciasto z dżemem będzie twoim asem w rękawie
Nie ma dla ciebie nic gorszego niż pieczenie ciast, bo zazwyczaj utożsamiasz to z męczącym i długotrwałym staniem przy garnkach? Pewne jeszcze większy problem pojawia się później, gdy w zalewie zalega sterta brudnych naczyń do mycia. Koniec z tym! Od dziś nie musisz już tworzyć skomplikowanych ciast, by zadowolić podniebienia bliskich. Zbliżony efekt możesz uzyskać łatwiej i szybciej. Wystarczy, że skorzystasz z tego przepisu na smakowite ciasto. Na każdym zrobi wrażenie, zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Lista składników jest bardzo krótka. To tylko 5 składników, które na 100% masz już w kuchni. W związku z tym nie musisz wybierać się po dodatkowe zakupy do sklepu.
Przepis na ciasto z dżemem
Składniki:
200 g mąki
200 g dżemu o ulubionym smaku
50 ml oleju
3 jajka
5 g sody oczyszczonej
Opis przygotowania:
Dżem przekładamy do naczynia, wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy jajka, po chwili dodajemy mąkę i tłuszcz roślinny, mieszamy robotem na zwarte ciasto.
Do naczynia z masą dodajemy dżem z dodatkiem sody, mieszamy wszystko dokładnie, a następnie przelewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35-45 minut. Deser wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kroimy na porcje i częstujemy rodzinę.