W gorące dni marzymy o lekkich i orzeźwiających deserach. W odstawkę idą słodkie torty, sklepowe batoniki i ciasta przekładane tłustymi masami. Stawiamy na coś lżejszego, a wszelkie desery z owocami, musy i lody są przez nas mile widziane. Warto zainspirować się przepisem na lody lepsze niż z lodziarni. Te ze sklepu spożywczego nie mają z nimi żadnych szans. Swojski wyrób ma prosty skład i 100% smaku. Każdy domownik będzie nim zachwycony.
Najlepsze lody to te domowe
Pogoda dopisuje, a wkrótce rozpoczynają się wakacje, co oznacza tylko jedno: sezon na zimne desery. Latem najbardziej rozchwytywane są lody i sorbety owocowe, ale niekoniecznie te gotowe z marketu. Uszczęśliwić mogą cię tylko domowe łakocie. Zrobisz je według najprostszego przepisu i to bez specjalnej maszynki. Lody wymagają kilkugodzinnego mrożenia, a potem możesz kroić je na porcje i podawać jak mleczne kanapki.
Przepis na domowe lody śmietankowo-waniliowe z czekoladą
Lista składników:
250 g herbatników
200 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
60 g cukru pudru
8 ml ekstraktu waniliowego
500 ml śmietany 30%
20 ml syropu owocowego
20 g wiórków czekoladowych
Opis przygotowania:
Śmietankę ubijamy mikserem, a podczas tej czynności stopniowo dodajemy cukier puder. Do sztywnej masy przekładamy mleko zagęszczone z puszki i aromat waniliowy, znów wszystko mieszamy.
Dodajemy wiórki z czekolady i syrop owocowy, mieszamy. Dno formy wykładamy kruchymi ciasteczkami. Rozmieszczamy na nich warstwę śmietankową, wygładzamy i przykrywamy powierzchnię herbatnikami. Pojemnik z lodami osłaniamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na minimum kilka godzin. Potem wyjmujemy, dzielimy na mniejsze porcje i serwujemy. Smacznego.