Domowe nuggetsy to wyśmienity pomysł na kolację czy też obiad. Ten przepis przypomina oryginalne nuggetsy, bo ma idealne proporcje składników. Sprawdź i zapisz tę recepturę.
Nuggetsy z kurczaka w wersji domowej to lepszy i nieco zdrowszy zamiennik tych oryginalnych. Smakiem są bardzo zbliżone, ale ważne jest by przestrzegać ilości i proporcji podanych składników. Są chrupiące i soczyste w środku. Przepis znajduje się poniżej.
Domowe nuggetsy z kurczaka. Pyszne i chrupiące. Poznaj przepis
Składniki:
Mięso:
› 25 g bułki
› 2-3 łyżeczkami jogurtu naturalnego
› 350 g fileta z kurczaka
› 1 łyżeczka soli
› 1 łyżeczka pieprzu
Panierka:
› 4 łyżki mąki
› 4 łyżki płatków kukurydzianych rozdrobnionych
› 1 łyżeczka słodkiej papryki
› 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Ciasto:
› 1 jajko
› 2 łyżki mąki
› 1 łyżeczka sosu sojowego
› 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Bułkę porwij na małe kawałki, a potem dodaj do niej jogurt i odstaw na kilka minut. Dodaj posiekane bardzo drobno mięso, pieprz, sól, następnie zblenduj na gładką papkę.
Panierkę przygotuj w oddzielnej misce – połącz mąkę, zmielone płatki kukurydziane, czosnek granulowany, następnie słodką paprykę. Z mięsa formuj małe nuggetsy i obtaczaj je w panierce, następnie odstaw.
W misce umieść jajko, dodaj mąkę, następnie sos sojowy i musztardę. Zmiksuj na gładką masę. Obtoczone w panierce nuggetsy maczaj w cieście, a potem smaż na głębokim tłuszczu. Podawaj z ketchupem, sosem czosnkowym lub musztardowym. Smacznego!