FoodPedia.plPrzepisyEkspresowe ciasto robi wrażenie. Takiego nie ma w cukierniach

Ekspresowe ciasto robi wrażenie. Takiego nie ma w cukierniach

ciasto bez pieczenia przekładane kremem z chałwą
fot. screen Youtube / Przepiski

Ciasta bez pieczenia mają same zalety. Nie dość, że można je zrobić łatwo i z szybkością błyskawicy, to w dodatku smakują lepiej niż luksusowe łakocie z cukierni. Atutem jest również cena. W sklepach za kilogram gotowego ciasta trzeba często zapłacić krocie, a domowe wypieki kosztują nas znacznie mniej. Ponadto znamy ich skład od A do Z. Desery bez pieczenia udają się za każdym razem i zawsze wszystkim smakują. Słodki przekładaniec z kremem chałwowym zrobi furorę na imprezach czy przyjęciach. Zerknij na ten przepis i wyczaruj najlepszy smakołyk pod słońcem.

Wielowarstwowe ciasto z masą chałwową. Lepsze niż z cukierni

Ten przysmak podbije kubki smakowe dzieci i dorosłych. Jest wyśmienity i zawiera coś, co kochają łakomczuchy. Mamy na myśli chałwę – to nie lada specjał, który ubóstwia każdy bez wyjątku. Dzięki niej krem do ciasta ma tak obłędny smak. Deser zawsze wychodzi doskonały i nawet nie trzeba go piec. Wymaga co jedynie schłodzenia w lodówce. Do jego wykonania potrzeba kilku składników, które są dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Przepis na ciasto bez pieczenia z chałwą

Składniki:
1 duża paczka herbatników
1 śmietana fix
2 szklanki śmietanki kremówki 30%
150 g chałwy
250 g masy krówkowej
250 g serka mascarpone
płatki migdałów do dekoracji

Sposób wykonania:
Etap 1
Miksujemy śmietankę z mascarpone, przekładamy masę kajmakową i fix, ponownie łączymy mikserem. Wrzucamy chałwę i kontynuujemy mieszanie.

Etap 2
Blachę wykładamy pergaminem, rozmieszczamy na spodzie warstwę kruchych ciasteczek, a na nich i równo rozprowadzamy trochę chałwowego kremu. Znów przykrywamy herbatnikami i smarujemy je masą. Podobnie postępujemy jeszcze kilka razy. Warstw może być nawet pięć.

Etap 3
Deser oprószamy z wierzchu podprażonymi płatkami migdałowymi i wkładamy do chłodziarki na całą noc. Później możemy go serwować. Smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama