Wymieniam twaróg na to. Kluski są miękkie i 10x smaczniejsze

kopytka, kluski
fot. screen Youtube / @tastyminute

Błyskawiczna i smakowita potrawa jest na wyciągnięcie ręki. Kluski to zawsze świetny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Są pożywne i łatwo się je robi, a chętnych na dokładkę nigdy nie brakuje. Dodając do masy jogurt grecki sprawisz, że specjał będzie delikatny w smaku i niesamowicie miękki. Przepis polecany jest dla wszystkich, ale powinny zainteresować się nim w szczególności osoby na co dzień mocno zapracowane.

Zazwyczaj kluski leniwe kojarzą się nam z białym serem, ale godne wypróbowania są również inne wersje tego przysmaku. Jeśli najdzie cię ochota na kluseczki, ale zabraknie ci twarogu, wtedy poniższa receptura będzie wybawieniem. W roli sera rewelacyjnie sprawdzi się jogurt grecki.
Dzięki niemu pierogi będą delikatne, leciutkie, a ich struktura – bardziej puszysta. Taka odsłona posmakuje wszystkim. Jogurt grecki możesz też wymienić na klasyczny jogurt naturalny.

Przepis na ziemniaczane kluski z jogurtem

Składniki:
jajko
400 g jogurtu greckiego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
odrobina soli

Wykonanie:
Zaczynamy od połączenia ze sobą jogurtu i jajka. Wsypujemy obydwie mąki i sól. Mieszamy wszystko na aksamitną masę. Jej tekstura nie powinna być zbyt luźna ani zbyt gęsta. W pierwszym przypadku zagęszczamy masę większą ilością mąki, a w drugim – rozcieńczamy wodą. Spory garnek napełniamy wodą i zagotowujemy ją, dodając przy okazji 1/2 łyżeczki soli. Przy pomocy łyżeczki zanurzonej w gorącej wodzie nakładamy porcje ciasta, a potem kluski wrzucamy na ukrop. Gotujemy przez 2 minuty od czasu, aż wypłyną na wierzch, na koniec je odsączamy i podajemy np. z rozpuszczonym masłem i cukrem.

Podziel się: