FoodPedia.plPrzepisyEwa Wachowicz udowodniła, że idealne ciasto ze śliwkami istnieje. Jej przepis wymiata

Ewa Wachowicz udowodniła, że idealne ciasto ze śliwkami istnieje. Jej przepis wymiata

Przepis Ewy Wachowicz na ciasto ze śliwkami
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen YT / Hargitai György – Az én alapszakácskönyvem

Domowe ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który uzależnia. Lepiej od razu zrobić dwie blaszki, bo jedna, to zawsze mało. Składników jest tylko garstka, natomiast efekt zasługuje na wielkie brawa. Sprawdź, jak upiec to pulchny i miękki placek z sezonowymi owocami, by smakował idealnie. Przepis Ewy Wachowicz to gwarancja doskonałego balansu między słodkim a lekko kwaskowatym smakiem.

Wytworny deser nie musi być czasochłonny i trudny w wykonaniu. Jedną rzeczą, jaka może cię kosztować trochę wysiłku, to wybranie się z koszykiem po śliwki węgierki na targowisko czy do sklepu. Jeszcze lepiej, jeśli masz je w kuchni.

Słodka propozycja od Ewy Wachowicz na ciasto ucierane ze śliwkami to niebo talerzu.
Połącz ze sobą kilka składników i chwilę podpiecz w piekarniku. Tak uzyskasz ciasto, które umili jesienne poranki i wieczory. Sekretnym składnikiem przepisu są wiórki kokosowe. Dzięki nim placek pachnie i smakuje obłędnie.

Może cię zainteresować: Łączę ubite białka z galaretką. Tak pysznego deseru dawno nie jadłam

Przepis Ewy Wachowicz na pyszny placek ze śliwkami

Składniki:
▪ 1,5 szklanki mąki pszennej,
▪ 300 g śliwek węgierek,
▪ 6 łyżek oleju,
▪ 6 jajek,
▪ odrobina soli,
▪ 1 szklanka cukru,
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
▪ 2 łyżki wiórków kokosowych,
▪ skórka otarta z 1 cytryny,
▪ cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:
W sporym naczyniu wymieszaj mikserem jajka z olejem, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, skórką owocową i solą – musisz otrzymać ciasto o gładkiej konsystencji.

Okrągłą blachę (średnica ok. 26 cm) wysmaruj masłem i przelej do środka masę. Wierzch wyrównaj i oprósz kokosem, a na nim umieszczaj połówki śliwek bez pestek. Deser piecz w temperaturze 180℃ przez godzinę. Potem wyjmij go z piekarnika, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.

Polecamy: Biszkopt lekki i puszysty. Najlepszy i prosty przepis

Zobacz również