
Domowe ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który uzależnia. Lepiej od razu zrobić dwie blaszki, bo jedna, to zawsze mało. Składników jest tylko garstka, natomiast efekt zasługuje na wielkie brawa. Sprawdź, jak upiec to pulchny i miękki placek z sezonowymi owocami, by smakował idealnie. Przepis Ewy Wachowicz to gwarancja doskonałego balansu między słodkim a lekko kwaskowatym smakiem.
Wytworny deser nie musi być czasochłonny i trudny w wykonaniu. Jedną rzeczą, jaka może cię kosztować trochę wysiłku, to wybranie się z koszykiem po śliwki węgierki na targowisko czy do sklepu. Jeszcze lepiej, jeśli masz je w kuchni.
Słodka propozycja od Ewy Wachowicz na ciasto ucierane ze śliwkami to niebo talerzu.
Połącz ze sobą kilka składników i chwilę podpiecz w piekarniku. Tak uzyskasz ciasto, które umili jesienne poranki i wieczory. Sekretnym składnikiem przepisu są wiórki kokosowe. Dzięki nim placek pachnie i smakuje obłędnie.
Może cię zainteresować: Łączę ubite białka z galaretką. Tak pysznego deseru dawno nie jadłam
Przepis Ewy Wachowicz na pyszny placek ze śliwkami
Składniki:
▪ 1,5 szklanki mąki pszennej,
▪ 300 g śliwek węgierek,
▪ 6 łyżek oleju,
▪ 6 jajek,
▪ odrobina soli,
▪ 1 szklanka cukru,
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
▪ 2 łyżki wiórków kokosowych,
▪ skórka otarta z 1 cytryny,
▪ cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
W sporym naczyniu wymieszaj mikserem jajka z olejem, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, skórką owocową i solą – musisz otrzymać ciasto o gładkiej konsystencji.
Okrągłą blachę (średnica ok. 26 cm) wysmaruj masłem i przelej do środka masę. Wierzch wyrównaj i oprósz kokosem, a na nim umieszczaj połówki śliwek bez pestek. Deser piecz w temperaturze 180℃ przez godzinę. Potem wyjmij go z piekarnika, posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.
Polecamy: Biszkopt lekki i puszysty. Najlepszy i prosty przepis
