Kawowy deser z przepisu Heni Foks powinien zagościć w kuchni każdego miłośnika „małej czarnej”. Krem smakuje wybornie i nic go nie przebije. Nie ma w nim jajek ani żelatyny. Gęsta struktura masy to zasługa budyniu w proszku. Deser ten najlepiej smakuje lekko schłodzony. Orzeźwia organizm w letnie dni i dodaje energii lepiej niż espresso. Jeśli marzysz o czymś słodkim, lekkim i szybkim do zrobienia, skorzystaj z tego przepisu.
Letnie orzeźwienie
Deser kawowy w pucharkach zrobisz bez żadnego problemu, a efekt będzie lepszy niż z cukierni. Na gorące, sierpniowe dni nic nie sprawdzi się lepiej niż zimna osłoda z nutą kawy.
Musy w pucharkach urzekają swą maestrią i jednocześnie skromnością. To receptura dla każdego, kto chce oczarować gości, dzieci czy przyjaciół czymś pysznym i eleganckim. Bez żmudnej i wyczerpującej pracy w kuchni,
Krem kawowy ląduje w przezroczystych pucharkach i z wierzchu zostaje posypany pokruszonymi bezami. Wygląda jak małe dzieło sztuki.
Przepis na kawowy deser w pucharkach
Lista składników:
pół szklanki naturalnej zaparzonej kawy
200 ml śmietany 30%
1 torebka budyniu w proszku
pół szklanki cukru
200 ml mleka
2 łyżki kakao
kilka bezików
Sposób przygotowania:
W mleku rozpuść kakao oraz zawartość 1 opakowania budyniu. Przelej mieszankę do kawy, zagotuj. Osłodź cukrem, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Kremówkę ubijaj mikserem na sztywną pianę, a potem połącz ją z masą kawowo-kakaową.
Umieszczaj porcje w ozdobnych pucharkach. Wierzch posyp rozdrobnioną bezą. Smacznego.