Kawowy deser jest wart nagrody. Latem serwuję go co chwila

deser kawowy w pucharkach
fot. screen Youtube / Henia Foks

Kawowy deser z przepisu Heni Foks powinien zagościć w kuchni każdego miłośnika „małej czarnej”. Krem smakuje wybornie i nic go nie przebije. Nie ma w nim jajek ani żelatyny. Gęsta struktura masy to zasługa budyniu w proszku. Deser ten najlepiej smakuje lekko schłodzony. Orzeźwia organizm w letnie dni i dodaje energii lepiej niż espresso. Jeśli marzysz o czymś słodkim, lekkim i szybkim do zrobienia, skorzystaj z tego przepisu.

Letnie orzeźwienie

Deser kawowy w pucharkach zrobisz bez żadnego problemu, a efekt będzie lepszy niż z cukierni. Na gorące, sierpniowe dni nic nie sprawdzi się lepiej niż zimna osłoda z nutą kawy.

Musy w pucharkach urzekają swą maestrią i jednocześnie skromnością. To receptura dla każdego, kto chce oczarować gości, dzieci czy przyjaciół czymś pysznym i eleganckim. Bez żmudnej i wyczerpującej pracy w kuchni,

Krem kawowy ląduje w przezroczystych pucharkach i z wierzchu zostaje posypany pokruszonymi bezami. Wygląda jak małe dzieło sztuki.

Przepis na kawowy deser w pucharkach

Lista składników:
pół szklanki naturalnej zaparzonej kawy
200 ml śmietany 30%
1 torebka budyniu w proszku
pół szklanki cukru
200 ml mleka
2 łyżki kakao
kilka bezików

Sposób przygotowania:
W mleku rozpuść kakao oraz zawartość 1 opakowania budyniu. Przelej mieszankę do kawy, zagotuj. Osłodź cukrem, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Kremówkę ubijaj mikserem na sztywną pianę, a potem połącz ją z masą kawowo-kakaową.

Umieszczaj porcje w ozdobnych pucharkach. Wierzch posyp rozdrobnioną bezą. Smacznego.

Podziel się: