Czy są tu fani sernika i szarlotki? Z pewnością się znajdą w każdym domu. Czasami cześć osób marzy o tym pierwszym, a pozostali mają ochotę na jabłecznik. W takim razie, które ciasto zaserwować rodzinie? Jedno i drugie! Połącz uwielbiany sernik z kochaną szarlotką i gotowe. Nikt z domowników nie zaprotestuje, gdy dostanie deser 2 w 1. Upiecz, a w kuchni będą ustawiać się kolejki po dokładki.
Jeśli co i raz pieczesz jakieś desery dla bliskich albo spodziewasz się gości w niedzielę, zaskocz ich czymś pysznym, czego być może nie mieli okazji skosztować. Sernik, jaki by nie był, zawsze się sprawdza, a szarlotka – jeszcze bardziej. Pieczenie dwóch ciast osobno zajęłoby ci cały dzień, więc musiałbyś się zdecydować tylko na jeden wypiek. Najlepiej upiecz jedną blachę dwóch ciast. Tradycyjny sernik i jeszcze szarlotkę. Pierwszy wypiek zrób z twarogu z wiaderka, a kolejny – ze świeżych jabłek. Sklepowa masa jabłkowa sprzedawana w słoikach nie jest tak dobra, jak domowa.
A jabłka zawsze są łatwo dostępne i tanie.
Wypiek musi być w miarę gęsty, by jabłka nie osunęły się na sam spód deseru. Pomoże też trik z mąką. Kawałki owoców posypuje się proszkiem, a potem wciska w masę twarogową. Dzięki temu będą w całym cieście – również na górze.
Przepis na sernik z jabłkami
Składniki:
3-4 jabłka
6 jajek
1 kg białego sera z wiaderka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki
1 paczka budyniu waniliowego bądź śmietankowego
Wykonanie:
Myjemy jabłka i obieramy ze skórki, a potem każdą sztukę tniemy na 4 części i wykrawamy gniazdo nasienne. Owoce kroimy w niezbyt cienkie półplasterki, posypujemy mąką i lekko mieszamy.
Mikserem ucieramy ser z cukrem, żółtkami, budyniem w proszku i cukrem wanilinowym. Białka miksujemy na sztywno i powstałą pianę łączymy z masą, mieszając wszystko łyżką.
Blachę wkładamy pergaminem i przelewamy do środka sernikową masę. Układamy na niej jabłka, lekko je wtykając do wnętrza. Deser pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Ozdabiamy lukrem lub cukrem pudrem i ewentualnie cynamonem. Roztopiona gorzka czekolada raczej nie zda egzaminu, bo stłumi delikatny smak ciasta. Najlepsza będzie biała czekolada.