FoodPedia.plPrzepisyŁatwa i szybka Napoleonka zawsze zdaje egzamin. Poznaj przepis

Łatwa i szybka Napoleonka zawsze zdaje egzamin. Poznaj przepis

ciasto Napoleonka
fot. screen Youtube / Bombowa Kuchnia

Domowa Napoleonka posmakuje każdemu bez wyjątku. Jednocześnie jest świetną opcją dla osób, które w kuchni nie lubią się przemęczać. Słodki przekładaniec jest łatwy do zrobienia, więc nawet początkujący cukiernicy mogą spróbować swoich sił. Efekt zawsze kończy się sukcesem. Napoleonka udaje się na piątkę z plusem i wywołuje same pozytywne emocje podczas jedzenia. Sprawdź przepis.

Napoleonka jest jednym z najprostszych przekładańców, jaki można przygotować dla gości. Delikatne blaty ciasta smaruje się pysznym kremem maślanym, a na wierzchu umieszcza się świąteczny detal w postaci nadziewanych pierniczków. Rolę wisienki na torcie spełnia polewa z mlecznej czekolady. W przepisie na Napoleonkę używa się samych łatwo dostępnych produktów. Oto one:

Przepis na ciasto Napoleonka

Składniki:
Ciasto:
» 250 ml roztopionego (zimnego) masła
» 75 ml mleka
» 2 jajka
» 3/4 szklanki cukru
» 3 płaskie łyżki przesianego kakao
» 2 szklanki przesianej mąki pszennej
» 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
» 200 ml coca-coli

Krem:
» 2 galaretki o dowolnym smaku
» 3 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
» 200 g masła w temp. pokojowej
» 1 litr wody

Polewa:
» 3 łyżki śmietany kremówki 30%-36%
» pół tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:
» 200 g (lub więcej) nadziewanych pierników

Przygotowanie:
Ciasto
Jajka z cukrem ucieraj, aż zbieleją. Wlej płynne masło, colę i mleko – miksuj przez chwilę na jednolitą masę. Do drugiego naczynia przesiej mąkę z proszkiem i kakao – wymieszaj i przełóż do sypkiej mieszanki mleko z colą, ponownie wymieszaj. Masę przelej do formy (ok. 25x20cm) i rozprowadź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 45 minut.

Krem
Do garnka wsyp zawartość 3 paczek budyniu, zalej wodą i wymieszaj. Ustaw naczynie na niedużym gazie i mieszaj na gęsty krem. Odstaw z palnika, wsyp galaretki i mieszaj, aż się roztopią. Mieszankę ostudź. Masło ucieraj mikserem i partiami dodawaj krem, miksuj.

Ciasto przekrój równolegle na pół, jeden z blatów posmaruj połową kremu budyniowo-maślanego. Górne ciasto powinno być równe, więc zetnij wierzch i rozprowadź na nim resztę kremu. Umieszczaj na nim pierniki i deser oblej polewą (lekko podgrzej kremówkę i wrzuć do niej połamaną czekoladę, mieszaj na jednolitą masę).

Sprawdź też przepis na ciasto Staruszek.

Reklama
Zobacz również
Reklama