
Łatwym i uniwersalnym ciastem, będącym bazą wielu deserów jest biszkopt. Wysoki i puszysty można przekroić na pół i przełożyć kremem. Powstanie z niego urocza rolada bądź tort urodzinowy. Do zrobienia najlepszego biszkoptu nie trzeba wielu składników, wystarczą podstawowe, takie jak mąka, cukier i jajka. Sprawdź przepis na elegancki biszkopt z 4 jaj i zostań mistrzem cukiernictwa.
Biszkopt jest prosty w wykonaniu, ale nieraz potrafi pokazać swe gorsze oblicze. Na przykład, gdy opadnie lub przypali się. Wtedy wiele osób odchodzi od zmysłów. Jednak z tym przepisem trudno o pomyłkę. Biszkopt z 4 jaj zawsze się udaje i nigdy nie opada. Wypróbuj przepis i sam się przekonaj.
Sprawdzony przepis na biszkopt z 4 jaj
Składniki:
▫︎ 2/3 szklanki cukru,
▫︎ 4 jaja,
▫︎ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
▫︎ 1 szklanka mąki pszennej,
▫︎ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek i te pierwsze ubijamy. Pod koniec miksowania dodajemy do piany ekstrakt z wanilii i cukier, ale etapami.
Przekładamy także żółtka – jedno po drugim, łączymy ciasto robotem przez moment.
Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem wsypujemy sukcesywnie do jajek, bez przerwy ucieramy.
Dno i boki okrągłej blachy smarujemy olejem i podsypujemy mąką, a następnie przelewamy masę biszkoptową, wygładzamy z wierzchu.
Wstawiamy deser do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 25 min (sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy).
Polecamy też przepis na naleśniki biszkoptowe