FoodPedia.plPrzepisyŁatwy biszkopt z 4 jaj. Przepis mam od znajomej cukierniczki

Łatwy biszkopt z 4 jaj. Przepis mam od znajomej cukierniczki

biszkopt
fot. screen Youtube / @Matbchna-Alshami

Łatwym i uniwersalnym ciastem, będącym bazą wielu deserów jest biszkopt. Wysoki i puszysty można przekroić na pół i przełożyć kremem. Powstanie z niego urocza rolada bądź tort urodzinowy. Do zrobienia najlepszego biszkoptu nie trzeba wielu składników, wystarczą podstawowe, takie jak mąka, cukier i jajka. Sprawdź przepis na elegancki biszkopt z 4 jaj i zostań mistrzem cukiernictwa.

Biszkopt jest prosty w wykonaniu, ale nieraz potrafi pokazać swe gorsze oblicze. Na przykład, gdy opadnie lub przypali się. Wtedy wiele osób odchodzi od zmysłów. Jednak z tym przepisem trudno o pomyłkę. Biszkopt z 4 jaj zawsze się udaje i nigdy nie opada. Wypróbuj przepis i sam się przekonaj.

Sprawdzony przepis na biszkopt z 4 jaj

Składniki:
▫︎ 2/3 szklanki cukru,
▫︎ 4 jaja,
▫︎ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
▫︎ 1 szklanka mąki pszennej,
▫︎ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek i te pierwsze ubijamy. Pod koniec miksowania dodajemy do piany ekstrakt z wanilii i cukier, ale etapami.

Przekładamy także żółtka – jedno po drugim, łączymy ciasto robotem przez moment.

Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem wsypujemy sukcesywnie do jajek, bez przerwy ucieramy.

Dno i boki okrągłej blachy smarujemy olejem i podsypujemy mąką, a następnie przelewamy masę biszkoptową, wygładzamy z wierzchu.

Wstawiamy deser do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez ok. 25 min (sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy).

Polecamy też przepis na naleśniki biszkoptowe

Zobacz również