Na widok tej zapiekanki bliskim zaświeciły się oczy. Kulinarna perła

zapiekanka z warzywami
fot. screen Youtube / Gözde Yemek Tarifleri

Wyśmienita zapiekanka wcale nie musi być trudna w przyrządzeniu, czego najlepszym dowodem jest ta receptura. Dobrze doprawiona i upieczona w piekarniku wieloskładnikowa kompozycja zastąpi pełnowymiarowy obiad. Zapiekanka nie zawiera mięsa, więc wegetarianie będą mogli raczyć się nią odważnie. Sprawdź przepis na domowy specjał.

Pomysł na piątkowy obiad

Tę konkretną zapiekankę zaserwuj swoim domownikom, którzy jak zwykle wrócą z pracy głodni. Rządzą w niej jajka, jogurt, mozzarella, warzywa tj. marchewka, pomidorki, cebula i pietruszka. Oczywiście gwiazdą całej potrawy są ziemniaki, które ściera się na tarce. Po upieczeniu zyskują niesamowitą chrupkość. Efekt z pewnością zadowoli fanów placków ziemniaczanych.

Przepis na ekstra zapiekankę z pomidorami

Składniki:
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
pomidor albo garść pomidorków cherry
180 g mąki
3 jajka
1 nieduża cebula
skrawek pora
1 marchew
3 ziemniaki średniej wielkości
3 ząbki czosnku
1 mały pęczek pietruszki naciowej
1 pietruszka (lub 2 marchewki)
tymianek
sól
pieprz
oregano
100 g startej mozzarelli

Wykonanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na większych oczkach tarki. Przełóż je do naczynia, zalej chłodną wodą i odłóż na 10-15 min.

Zetrzyj pietruszkę i marchewkę. Pokrój cebulę i pora w piórka, a potem oba składniki podsmaż na patelni. Gdy się lekko zeszklą, wrzuć starte warzywa korzeniowe i posiekany czosnek.

Smaż pod przykryciem na małym gazie, dodaj tymianek i trochę wody. Duś jarzyny, aż zmiękną.

Kartofle płucz rękoma kilka razy i za każdym razem odsączaj. Rób to do czasu, aż woda, którą wylewasz z naczynia, będzie klarowna. Odsącz warzywa na sicie i umieść w suchym pojemniku.

Kawałki ziemniaków w naczyniu połącz z jarzynami. W drugim naczyniu rozbełtaj jajka, dodaj mąkę i jogurt. Zmodyfikuj smak pieprzem i solą. Wszystko połącz z warzywami, wymieszaj, po czym przełóż na formę wyścieloną pergaminem i posmarowaną oliwą z oliwek. Wygładź i piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

Po tym czasie wyciągnij potrawę z piekarnika i rozłóż na niej małe pomidorki lub plastry tych większych. Oprósz zapiekankę z wierzchu pietruszką, oregano, a także mozzarellą. Piecz ostatnie 15 minut (lub nieco krócej).

Podziel się: