Kto by pomyślał, że z tak pospolitych produktów spożywczych można stworzyć takie kulinarne arcydzieło. Gorąco polecamy przepis na gustowne, soczyste i pełne smaku danie mięsne. Tym razem zajmiemy się jedną z najbardziej szlachetnych części wieprzowiny, czyli schabem. Wystarczy umiejętnie go przygotować, a zachwyci smakiem lepiej niż drób czy wołowina. Pieczony schab z dodatkami wygląda i smakuje wyśmienicie.
Faszerowany schab na obiad? Nie znajdziesz nic lepszego!
Często przyrządzasz schab na obiad? Jeśli tak, to wcale nie masz powodu do obaw. To cenne mięso może śmiało konkurować z dziczyzną lub drobiem pod względem wartości odżywczych. Nie ma w nim także zbyt wiele tłuszczu – w porównaniu z karkówką czy golonką wypada całkiem nieźle. Nic dziwnego, że kucharze często „przerabiają” tę część wieprzowiny na przeróżne potrawy, które przy okazji wspaniale smakują.
Danie z poniższego przepisu stworzysz z okazałej porcji schabu. Koniecznie przed dalszą obróbką musisz oczyścić ją z błonek przy pomocy ostrego noża. Jeśli często robisz kotlety na obiad, z pewnością wiesz, jak się za to zabrać. Dalej będzie już z górki.
Wskazówka:
Zamierzasz podać mięsiwo w towarzystwie warzyw? Oczyść je, pokrój i upiecz równocześnie ze schabem na tej samej blaszce. Zaoszczędzisz nieco energii i będziesz mieć pyszny witaminowy dodatek do porcji mięsa.
Przepis na schab faszerowany serem i cebulą
Składniki:
150 g mozzarelli
1 kg schabu wieprzowego
1 duża cebula
pieprz, sól
1 łyżka sosu barbecue lub sosu teriyaki
100 ml oliwy
oregano, suszony czosnek, tymianek i rozmaryn
Przygotowanie:
Umyj i osusz mięso. Usuń z niego błonki i powięzi, a potem nacinaj porcję co 2 cm – ale nie do końca (narzędzie ma zatrzymać 1-2 cm nad deską). Wieprzowinę posyp tymiankiem, pieprzem i solą, przyprawy powinny dotrzeć również w ubytki.
Cebulę pokrój w porządne plastry i podobnie zrób z mozzarellą. Oba składniki wkładaj do każdego nacięcia w mięsie (na jedno przeznacz skrawek sera i 2 plastry cebuli).
W oddzielnej misce wymieszaj sos barbecue z oliwą i przyprawami. Przy pomocy pędzelka smaruj mięso powstałą mieszanką. Później owiń porcję w pergamin, a po chwili w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. W temperaturze 180°C piecz mięso przez pół godziny. Po tym czasie wyjmij je z urządzenia i odstaw na 10 minut. Tuż przed podaniem krój na kawałki. Smacznego.