
Ziemniaki znakomicie smakują w każdej formie. Mogą być składnikiem zup, knedli, sałatek, placków, jak i dodatkiem do mięsa. Ten przepis na pieczone ziemniaki sprawi, że będziesz jeść je solo. Jak je przygotować, żeby smakowały doborowo? Łatwa receptura nie wymaga od ciebie wielkiego poświęcenia ani masy składników. Natomiast efekt zwala z nóg.
Ziemniaki zrobione według tego przepisu są obłędne. Za sukcesem stoi specjalna marynata, dzięki której warzywa zyskują niepowtarzalny smak i aromat, który czuć już podczas obróbki cieplnej. Przygotowanie przekąski jest dziecinnie proste i trwa niedużo czasu. Oto lista składników i dokładne wskazówki dotyczące przygotowania ziemniaków.
Przepis na pieczone ziemniaki z serem feta
Składniki:
» pół kg najdrobniejszych ziemniaków,
» 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
» 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
» czarny pieprz i sól do smaku,
» 1/2 łyżeczki tymianku,
» 1/2 łyżeczki sezamu,
» 200 g sera typu feta,
» kilka łyżek oliwy z oliwek bądź oleju.
Przygotowanie:
Najlepiej sprawdzą się młode i małe ziemniaki, które mają delikatną skórkę. Jeśli takich nie znajdziesz, użyj większych bulw, tylko przekrój je na mniejsze części, a potem opłucz w wodzie z lodem i osusz. Umieść je naczyniu.
Na marynatę: w drugim pojemniku wymieszaj olej z przyprawami. Możesz ich dodać mniej lub więcej, zależnie od twoich upodobań.
Marynatą polej kartofle i starannie ją wmasuj we wszystkie cząstki. Przerzuć je na formę wysłaną pergaminem.
Wierzch posyp rozdrobnionym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220℃ przez 20-30 minut. Wyjmij ziemniaki z pieca i podawaj. Smacznego
Czytaj też: Domowe nuggetsy – chrupiące i pyszne. Poznaj przepis