Pieczarki faszerowane to nowoczesna przekąska, łącząca w sobie trzy znakomite cechy. Składniki są tanie, sposób wykonania jest łatwy, a efekt trafia w każdy gust. Pieczarki nadziewane szynką i serami to hit na każdą imprezę.
Odkryj tajniki przepisu na nadziewane pieczarki – ta potrawa zaskakuje smakiem, prostotą i estetyką. Przekąska zrobi furorę na przyjęciu, spotkaniu rodzinnym czy imprezie sylwestrowej.
Jak wybrać świeże pieczarki?
Pieczarki są dostępne w większości sklepów spożywczych i na osiedlowych bazarkach. Można je kupić luzem lub w opakowaniu. W tym drugim przypadku grzyby otula folia spożywcza. Niestety ona nie wpływa dobrze na świeżość produktu i może pogorszyć jego smak. Warto dokonać mądrego wyboru.
O świeżości pieczarek decyduje ich barwa. Zarówno kapelusze, jak i trzony muszą być białe. Wszelkie plamy dyskwalifikują pieczarki. Prawdopodobnie dotknęła je wilgoć i powoli się psują. Powąchaj je – jeśli zapach jest nieprzyjemny, to znaczy, że są przestarzałe.
Przepis na zapiekane pieczarki z szynką i serem
Składniki:
● ok. 6-8 dużych pieczarek,
● 4-5 łyżek startego sera żółtego,
● kulka mozzarelli,
● ok. 100 g szynki,
● słodka i ostra papryka do smaku,
● pieprz i sól.
Wykonanie:
Każdą pieczarkę oczyść, opłucz i osusz. Usuń z nich trzonki. Mozzarellę pokrój w kosteczkę, podobnie potraktuj wędlinę. Ser żółty zetrzyj na małych oczkach tarki. Oba sery i szynkę połącz ze sobą i nadziewaj kapelusze grzybów. Pieczarki przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piecz przez 15-17 minut. Po tym czasie wyłóż przekąski na talerz i posyp przyprawami oraz świeżą zieleniną. Smacznego.
Sprawdź też przepis na kotlety pieczarkowe.