Przygotuj ciasto cytrynowe bez pieczenia. Zbyt mocno się nie napracujesz, a otrzymasz deser jak z najlepszej cukierni. Pachnący, wilgotny i smakowity. Tak najlepiej można opisać jego atuty. Wygląd też jest niczego sobie. Dzięki obecnemu na wierzchu plasterkowi cytryny od razu wiadomo, czego można się spodziewać po tym cieście. Jest idealne na lato i szkoda byłyby zaprzepaścić taką pionierską recepturę. Wypróbuj ją w swojej kuchni.
Cytryna zamieni zwykłe ciasto w rarytas
Szybkie i proste ciasta zawsze są w modzie. Najczęściej się na nie decydujemy, bo nie lubimy spędzać czasu w kuchni. Nie dotyczy to wszystkich osób, ale przynajmniej połowy. Tego specjału nie musisz wkładać do piekarnika, bo dochodzi w lodówce. Nie zawiera żelatyny czy agaru – spoiwem jest skrobia ziemniaczana, którą można też zamienić na skrobię kukurydzianą.
Przepis na ciasto cytrynowe bez pieczenia
Lista składników:
2 cytryny
1 paczka biszkoptów typu kocie języczki
1 jajko
500 ml mleka
1 łyżeczka masła
50 g skrobi ziemniaczanej
80 g cukru
Przygotowanie:
Na początku umyj cytryny. Z jednej z nich otrzyj skórkę, wyciśnij sok z miąższu i przelej go przez sito. Drugą sztukę pokrój w niezbyt grube talarki.
Ciastka podziel na części mniejsze niż wysokość blaszki, w której złożysz deser. Blachę wyściel folią kuchenną, a dno wyłóż kawałkami cytryny.
W misce umieść cukier, jajko, sok z cytryny i skrobię, przy pomocy rózgi porządnie mieszaj składniki. Podgrzewaj i pomału wlewaj mleko, nie przerywając mieszania. Gdy masa stanie się gęsta, ściągnij ją z palnika. Gdy trochę wystygnie, przelej ją do blachy, a do wnętrza wkładaj kawałki biszkoptów. Wygładź masę, by ciasteczka były niewidoczne.
Okryj całość folią aluminiową i ostudź, a potem włóż do chłodziarki na kilka godzin. Schłodzony placek odwróć do góry dnem wraz z foremką, wyłóż na talerzyk i serwuj.